De voormalige vaccinatielocatie aan de Vos van Steenwijklaan in Hoogeveen wordt een tijdelijke basisschool voor Oekraïense kinderen. De Kienderbloesem, zoals de school gaat heten, biedt ruimte voor maximaal 120 leerlingen en opent in mei.

Hoogeveen heeft al twee locaties waar vluchtelingen, uit het asielzoekerscentrum, les krijgen. Daar blijkt nu onvoldoende ruimte te zijn. “Vanwege de toestroom van het aantal vluchtelingen uit Oekraïne moeten we uitwijken naar het pand aan de Vos van Steenwijklaan. Daar is nog plek”, legt projectleider Bert Hansma van de gemeente Hoogeveen uit.

Personeel werven

Het is de bedoeling dat alleen kinderen uit Oekraïne les krijgen op de locatie. De schoolbesturen Bijeen-onderwijs en PricoH gaan samen het schoolprogramma verzorgen. “De helft staat straks ingeschreven bij PricoH en de rest bij Bijeen”, vertelt Gerard Janze, directeur bij PricoH. “Daar gaan de leerlingen niks van merken, iedereen volgt dezelfde lessen.”

Beide scholen zijn op dit moment druk bezig met het werven van personeel en dat blijkt een grote opgave. “Vooral omdat de school er tijdelijk zal staan”, vervolgt Janze. “De advertentie staat inmiddels in de krant.” Ook wordt er gezocht naar leerkrachten onder de Oekraïners. “Niet iedereen zal vloeiend Engels spreken. Het is dan fijn als er iemand is die dingen in het Oekraïens kan uitleggen.”

Inrichting

De komende weken worden er nog werkzaamheden uitgevoerd in het pand. De gemeente regelt de vloerbedekking, verwarming en het water. “Het meeste is er eigenlijk al wel. Er moeten alleen nog wat wanden worden geplaatst zodat er verschillende ruimtes ontstaan”, aldus Hansma. Beide scholen gaan de klaslokalen vervolgens inrichten.

Naast de komst van de school wordt een afdeling van het gebouw een opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daar is ruimte voor zo’n 250 mensen.