Rechten foto: Noordernieuws/De Vries Media

Het college van burgemeester en wethouders in Hoogeveen gaat onderzoeken welke maatregelen mogelijk zijn om de Boekweitlaan, Lomanlaan en de Buizerdlaan verkeersveiliger te maken. Dat gebeurt naar aanleiding van een motie die door de gehele raad werd aangenomen.

Volgens bewoners van de straten worden de wegen als ‘racebaan’ gebruikt. Dat zorgt soms voor levensgevaarlijke situaties. Vorig jaar maart ging het nog gruwelijk mis. Vier auto’s botsten op elkaar en een automobilist werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

Aanjager van de motie, het CDA, wil dat het college voor 1 september met een plan komt. Volgens de partij moet er samen met de buurt worden gekeken naar snelheidsbeperkende maatregelen zodat de wegen veiliger worden.

Subsidie

Het CDA kon op steun rekenen van bijna alle partijen. Alleen de SGP en Forum voor Democratie waren in eerste instantie geen mede-indiener van de motie. Zij sloten zich later tijdens de raadsvergadering toch aan bij het voorstel.

Wethouder Derk Reneman liet weten dat de motie uitvoerbaar is. “We hebben geïnventariseerd welke plekken in Hoogeveen veiliger moeten worden. Deze straten staan bovenaan ons lijstje om aan te pakken. En dat kan nu ook omdat we subsidie krijgen van het Rijk en de provincie om gevaarlijke verkeerssituaties aan te pakken.” In totaal gaat het om een budget van 1,4 miljoen euro.

Maandag wordt er een inloopavond gehouden in de Beth-El kerk voor buurtbewoners. Dan presenteert de gemeente de mogelijke maatregelen die gaan komen.