Op zondag 4 juni a.s. viert Radio Hoogeveen in de uitzending van Classic Artists de verjaardag van het album Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band van The Beatles. Te horen zijn de originele mono tracks van het echte vinyl album uit 1967. Daarnaast zijn er nummers te horen die uitgebracht zijn op de dubbel cd Anthology 2. Het gaat dan om nummers van de sessie van de opnames van het genoemde album. Ook zijn te horen de single tracks Strawberry Fields, Penny Lane en Hello Goodbye tijdens bepaalde opnamesessies.

Samenstelling, presentatie en techniek: Hans Wassens

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band is het achtste album uit 1967 van The Beatles. Het album behoort tot de belangrijkste en invloedrijkste albums aller tijden, omdat dit een van de eerste albums was die zich (mede door de opvallende hoes, innovatieve opnametechnieken, experimenten met nieuwe invloeden uit verscheidene muziekstijlen en -genres) meer presenteerde als een artistiek werk dan als een verzameling liedjes. Het album is tevens een van de eerste conceptalbums. De opnamen duurden van 6 december 1966 tot en met 3 april 1967 (ongeveer 700 uur), het mixen was klaar op 21 april. De lp kwam op 1 juni 1967 officieel uit in het Verenigd Koninkrijk, maar hij was door toedoen van discjockey John Peel al op 12 mei te horen op zeezender Radio London.

Op Sgt. Pepper staan enkele belangrijke Beatle-nummers, waaronder de titeltrack, A Day in the Life, When I’m Sixty-Four, Lovely Rita, With a Little Help from my Friends (later succesvol gecoverd door Joe Cocker) en Lucy in the Sky with Diamonds. Het album zelf laat invloeden horen uit verscheidene hoeken, waaronder muziekinstrumenten uit India, de klassieke muziek, psychedelische muziek en rock-‘n-roll. Paul McCartney noemde de albums Pet Sounds van The Beach Boys en Freak Out! van Frank Zappa als de twee grootste inspiratiebronnen voor Sgt. Pepper.

Het vermeende drugsgebruik van The Beatles kwam volgens velen tot uiting in het nummer Lucy in the Sky with Diamonds.

Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie