Leden van FNV Metaal en CNV Vakmensen bij zowel Fokker Aerostructures als BCS (BuigCentraleSteenbergen) in Hoogeveen gaan vrijdag 2 april staken voor 24 uur.

Het is de tweede keer dat de Markt in Hoogeveen wordt ingericht met een ‘staakstraat’ waar stakers zich corona-veilig kunnen inschrijven bij de organiserende bonden.

Eindbod niet veranderd

De inzet is nog steeds een goede cao voor 160.000 medewerkers in de metalelektro stelt bestuurder Hank Oomkes van CNV Vakmensen. “De werkgeverskoepel FME heeft nog steeds z’n eindbod niet veranderd. En met de aangeboden loonsverhoging en afspraken over een haalbare pensioenleeftijd gaan we het niet redden. Het is domweg niet in rijm met de werkelijke gang van zaken in de sector.”

Bestuurder Pieter Beuzenberg van FNV Metaal sluit zich daarbij aan. “Ondanks corona zien we dat de bedrijfswinsten in de metalelektro op peil blijven.” Volgens Beuzenberg is het niet meer dan logisch dat de metaalwerkers een fatsoenlijke loonsverhoging krijgen. “Als je, je hele leven in de ploegendienst hebt gewerkt ben je op 64-jarige leeftijd wel op. Daarom moet er een recht komen om drie jaar voor AOW te kunnen stoppen met werken.”

Afgelopen januari werd er ook gestaakt door de vakbonden.