De gemeente Hoogeveen wil een vergunning verlenen aan het bedrijf Powerfield voor de aanleg van een zonnepark aan de zuidkant van de A37 tussen Hollandscheveld en Nieuwlande. De aanleg van het park moet bijdragen aan de doelstelling van de gemeente om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Het gaat in totaal om zo’n 26 hectare en wordt momenteel voornamelijk gebruikt voor agrarische doeleinden. In totaal kunnen er ongeveer 91.000 panelen worden geplaatst. De opgewekte energie kan zo’n 5600 huishoudens van stroom voorzien.

Niet zichtbaar

Na gesprekken met de omwonenden is er toegezegd dat langs de westzijde van het park een groene beplantingsrand komt. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het zonnepark en het bijbehorende hek niet zichtbaar zijn. “De initiatiefnemer heeft contact gehad met omwonenden. Zij hebben hun wensen en eisen rond het zonnepark kenbaar kunnen maken. Die zijn gehonoreerd”, laat de gemeente weten.

Powerfield wil als tegemoetkoming omwonenden een set van vijftien zonnepanelen plus omvormer en installatie aanbieden. Ook wordt de mogelijkheid geboden om tegen een lagere prijs grond over te nemen, die niet gebruikt wordt voor de bouw. Het park wordt 25 jaar gebruikt. Daarna moet de grond opgeleverd worden in haar oorspronkelijke staat.