Voor het illegaal fokken van honden is tegen een 33-jarige man en een 31-jarige vrouw uit Elim een werkstraf van honderd uur geëist. Daarnaast zouden beiden een boete van 20.000 euro moeten betalen.

Het stel werd in augustus 2019 gehoord na een melding via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Daar kwam een tip binnen dat de twee illegaal honden fokten. Het ging om verschillende rassen. De twee hadden niet de juiste papieren om dit te mogen doen. De twee stonden in Zwolle terecht voor het oprichten van een hondenfokkerij zonder bevoegd gezag in Hoogeveen. Ze hielden geen identificatie of registratie van de honden bij.

Ruim 150 honden

Beiden verschenen zonder advocaat. Het Openbaar Ministerie tilde er zwaar aan dat de twee zes jaar lang op deze manier honden fokten. Het betrof uiteindelijk ruim 150 honden. De officier van justitie kondigde nog een ontneming aan van het illegaal verdiend geld. Een pluspunt vond de aanklager dat er geen sprake was van dierenleed. De gefokte dieren waren sociaal en gezond. Inmiddels zijn de fokkers wel vakbekwaam en staan zij geregistreerd. De zaak is bovendien sterk verouderd, waar ook rekening mee gehouden moet worden vindt de officier van justitie.

De uitspraak volgt over twee weken.