Onenigheid of niet, bestuurders van het voortgezet onderwijs in Hoogeveen moeten met elkaar om tafel. De gemeente Hoogeveen verwacht een gezamenlijke visie op de toekomst van RSG Wolfsbos en het Roelof van Echten College (RvEC).
En dus moeten “beide schoolbesturen ook gezamenlijk antwoord geven op vragen zoals welk onderwijsaanbod gewenst wordt in Hoogeveen en welke faciliteiten hiervoor benodigd zijn”.
Krimp
Sinds 2010 is het aantal middelbare scholieren in Hoogeveen met ruim 500 afgenomen naar 3.448 in 2020. De verwachting van de scholen zelf en van analysebedrijf Pronexus is dat het aantal de komende jaren verder terugloopt naar zo’n 3.000 leerlingen.
De scholen kibbelen echter over hoe die samenwerking eruit moet gaan zien. RvEC wil snel toewerken naar nauwere samenwerking en verwijt RSG Wolfsbos getreuzel. Wolfsbos wil zich eerst focussen op een nieuw schoolgebouw en stap voor stap kijken wat mogelijk is. Pas als die samenwerking bevalt willen zij een (bestuurlijke) overwegen als slotstuk van een goed traject.
Minder geld gemeente
De gemeente houdt zich op de vlakte over het gehakketak, wethouder Derk Reneman wil niet reageren en verwijst naar de brief van het college. Daarin staat dat de gemeente verantwoordelijk is voor de huisvesting. Scholen ontvangen jaarlijks geld per leerling, zodat zij voorzieningen en onderwijs naar eigen inzicht op elkaar af kunnen stemmen. Met de krimp van het aantal leerlingen wilde de gemeente minder geld beschikbaar stellen voor de huisvesting. Dat plan ging, na bezwaren van de scholen, van tafel.
Hoogeveen verwacht dus dat de scholen om tafel gaan, waarbij ook manieren van samenwerking weer op tafel komen. “Ook zal de uitkomst moeten zijn hoe wordt omgegaan met verschuivingen in leerlingaantallen tussen schoolbesturen en hoe huisvesting en faciliteiten worden ingezet en gedeeld. Dit om onder andere inefficiënt gebruik van voorzieningen en financiële risico’s zoveel mogelijk te beperken.”