Deze week start in Hoogeveen het project wereldmeiden. Meisjes die net in ons land wonen leren daarbij de sport en sportcultuur in Nederland kennen. Dat doen ze niet alleen maar samen met een aantal scholieren uit de stad. En deze week is de kennismaking.

Het lijkt nog wat onwennig in het begin, maar al snel kennen de meiden elkaars naam en lijken ze het al goed met elkaar te kunnen vinden. De komende weken zijn de scholieren gekoppeld aan meisjes uit de Internationale Schakelklas (ISK), om hen de sport- en beweegcultuur van Nederland te laten zien. De schakelklas is in de vorige eeuw ingevoerd om kinderen die uit een andere cultuur komen, en voor wie Nederlands een vreemde taal is, voor te bereiden op het reguliere onderwijs.

Primeur voor Hoogeveen

De eerste tien weken van het project gaan de meiden samen verschillende sporten uitproberen, om uit te zoeken welke sport het beste bij hen past. Daarna maken ze een keuze en gaan de koppels tien weken lang sporten bij een vereniging. “Sport en bewegen is denk ik het middel om met elkaar in contact te komen op een heel vrolijke manier”, vertelt projectleider Eefke Weismann. “We hopen dan natuurlijk dat ze daar hun plek vinden en er langer blijven.”

Het project is landelijk opgezet, maar in Drenthe heeft Hoogeveen de primeur. Assen, Emmen en Coevorden hebben ook plannen om Wereldmeiden op te zetten. De scholieren doen het project als maatschappelijke stage.

Vriendschappen

“Het zou kunnen dat er mooie vriendschappen uit ontstaan”, zegt scholiere Inge van der Goes. “Als je elkaar beter leert kennen groei je naar elkaar toe en dat kan een mooi contact opleveren.”

Daar hoopt ook Rimaz el Hammadi ook op. “Ik heb nog geen Nederlandse vriendinnen hier”, zegt zij. “Maar als we klaar zijn met het sportproject zou dat anders kunnen zijn. Dat zou ik leuk vinden”, besluit ze lachend.