De Hoogeveense Hockeyclub (HHC) krijgt een waterveld. De aanleg moet tussen de vijf en zes ton gaan kosten. In eerste instantie was het de bedoeling om een goedkoper zand-ingestrooid kunstgrasveld aan te leggen. Vier ton was daarvoor opgenomen in de begroting van de gemeente. Maar volgens de club is dat type veld niet meer van deze tijd. Een raadsmeerderheid ging vanavond akkoord met een amendement om extra geld te investeren in een waterveld.

GemeenteBelangen, CDA, D66, VVD, SP en Lijst van Hien scharen zich achter het plan. Volgens hen is de aanleg van een waterveld een toekomstbestendige oplossing. Het veld kan namelijk zo’n 40 jaar mee. Bij een kunstgrasveld is dat 30 jaar.

Ook vinden de partijen dat de club niet mag achterlopen op de ontwikkelingen binnen de sport. Veel verenigingen maken namelijk al gebruik van een waterveld. De ChristenUnie, PvdA en de SGP stemden tegen. Zij vinden het onverantwoord om meer uit te geven dan in de begroting is opgenomen.

Noodzaak

Meer geld inzetten heeft wel consequenties. De extra jaarlasten moeten dan worden opgevangen in de begroting van 2023. Het huidige investeringsplafond dat Hoogeveen hanteert (6,5 miljoen) wordt dan ook verlaagd. “Dat kunnen we niet blijven doen”, waarschuwde wethouder Derk Reneman al tijdens de vergadering van dinsdag. Toen werd er ook gedebatteerd over het onderwerp.

Een nieuw speelveld voor HHC is inmiddels dringend nodig. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) heeft het huidige hoofdveld van de hockeyers uit Hoogeveen afgekeurd. De club mag er nu met dispensatie nog gebruik van maken.

Wat is een waterveld?

Een waterveld is een kunstgrasmat gemaakt van speciale vezels dat besproeid wordt met een laagje water. Klappen zijn beter op te vangen en het gebruik van zand is niet meer nodig. Extra demping moet ervoor zorgen dat sporters minder snel blessures krijgen. Ook gaat spel op een waterveld sneller.