Het is strafbaar om weg te rijden na een ongeval. Toch gaat het vaak mis op de Drentse wegen: vorig jaar werden er 1.770 meldingen gedaan van wegrijders. Dit aantal ligt ruim 10% hoger dan in 2022. Vooral in Emmen waren er naar verhouding veel slachtoffers. In één jaar tijd reden in deze gemeente 370 bestuurders weg nadat zij betrokken waren bij een ongeluk. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Botsen tegen een geparkeerde auto, een hek omver rijden of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de gedupeerde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in Drenthe. Ten opzichte van 2022 had de provincie vorig jaar zelfs de sterkste stijging van alle provincies (+10,3%). Ook in Friesland was er een stijging (+4,1%). In alle andere provincies was juist een dalend aantal wegrijders.

In deze gemeenten de meeste wegrijders

Binnen Drenthe is Emmen koploper. Er werd hier vorig jaar 370 keer aangifte gedaan voor wegrijden na een ongeval. Ook in Hoogeveen en Assen waren er veel gedupeerden. De top 5 gemeenten in Drenthe:

  1. Emmen: 370 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  2. Hoogeveen: 275 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  3. Assen: 255 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  4. Meppel: 200 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  5. Coevorden: 135 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

In De Wolden en Westerveld werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval: 65 in één jaar tijd. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Het volledige onderzoek is te vinden op: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/wegrijden-verkeersongeval-2023

Minimaal 68 miljoen euro aan schade

“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er doorrijden, hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. “Ondanks een daling in de aangiften, ligt het schadebedrag in 2023 waarschijnlijk hoger door de sterke inflatie.”

Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.