Rechten foto: RTV Drenthe

Discgolf. Een grote kans dat je nog nooit van de sport hebt gehoord. Steeds meer mensen spelen het spelletje dat bestaat uit een combinatie van frisbeeën en golfen. Zoals talenten Boaz en Micah Veld uit Hoogeveen. Zij deden vandaag mee aan een wedstrijd in het Steenbergerpark.

Op de vraag wat Boaz (18) graag wil bereiken in de sport is hij duidelijk. “De top, eerst in Nederland en daarna in Europa.” Zijn broer Micah (15) knikt instemmend en lacht. “Dat kan hij wel halen, maar hij moet nog wel veel oefenen. Ik zit nog niet helemaal op hetzelfde niveau, maar dat ga ik hopelijk wel bereiken.”

Geen hole maar een basket

Hoe werkt het spelletje eigenlijk? Het is heel simpel volgens Erik Hogeboom, voorzitter van discgolfvereniging Citypark Flyers en organisator van de wedstrijd. “Bijna hetzelfde als bij golfen. Daar sla je met een balletje, maar die hebben we hier vervangen door een frisbee. Je moet in zo weinig mogelijk worpen de hole halen, dat is hier een ijzeren kooi en noemen we de basket.”

Tijdens de wedstrijd worden groepjes gevormd van drie tot vier personen. Elk groepje speelt twee rondes van vijftien holes, degene met de minste worpen wint. “We spelen op banen in heel Noord-Nederland”, vervolgt Hogeboom. “Dus er zijn ook meerdere wedstrijden. Aan het einde van de competitie maken we de balans op. De winnaar krijgt dan als titel mee ‘King of the North’.”

‘Komt veel techniek bij kijken’

Boaz en Micah kennen de baan in Hoogeveen als geen ander. “We zijn hier gister nog geweest om wat te gooien”, vertelt Boaz. En het oefenen loont, want inmiddels heeft hij al een sponsor te pakken. “House of Disc geeft mij kleding en frisbees, dat is natuurlijk wel gaaf.” Zijn broer Micah hoopt ook op een sponsor. “Die heb ik nog niet, maar het zou wel tof zijn als mij dat ook lukt.”

Maar is het eigenlijk een makkelijk spelletje? Hogeboom vindt van niet. “Mensen verkijken zich er nog weleens op. Er komt namelijk veel techniek bij kijken. Je kunt heel snel beter worden, maar juist daarna doe je er lang over om echt goed te worden.” Dus rest er maar één oplossing. “Veel oefenen”, vullen de broertjes Veld aan.

Messi van discgolf

Bij golf gebruik je verschillende clubs, bijvoorbeeld voor verre afstanden of het putten. Dat geldt ook voor de frisbees bij discgolf. “In deze tas zitten verschillende discs”, legt Micah uit. “De lichtblauwe is voor het putten, dus de frisbee vanaf dichtbij in de kooi gooien. De rode is voor de lange afstand, vaak tot wel boven de 100 meter.”

Het voetbal kent Messi, iedereen in de basketbalwereld weet wie Lebron James is, maar volgens de gebroeders Veld kent discgolf ook grote namen. “De Amerikaan Paul McBeth is heel goed, maar er zijn op dit moment ook veel spelers in Finland die erg goed zijn”, aldus Micah.

Eenmaal aan de top valt er ook nog eens een flinke zak geld mee te verdienen. “De toppers die wedstrijden in Amerika spelen verdienen duizenden euro’s. Sommige zijn zelfs miljonair”, zegt Boaz. “Als ik hier mijn bestaan van kan maken doe ik het graag.” Verhuizen is dan wel een noodzaak. “Dat lijkt mij best leuk, verhuizen naar Amerika”, vult Micah aan.

Groei in populariteit

Hogeboom merkt als voorzitter van de club dat de sport steeds meer in trek is. Dat heeft volgens hem ook deels te maken met corona. “We hebben echt een groei meegemaakt. Tijdens corona mocht er natuurlijk niet zoveel qua sport, maar discgolf doe je buiten en dat werd toegelaten. We zijn van dertig leden naar tachtig leden gegroeid in Noord-Nederland. In het hele land zijn er zo’n 450 spelers.”

“Discgolf is ook gewoon hartstikke leuk om te doen. Je bent lekker op pad, buiten in de natuur. Daarnaast kun je, jezelf echt uitdagen met deze sport, omdat je telkens beter wil worden. De gemeenschap is ook erg gezellig. Ik denk dat dit allemaal bijdraagt aan de populariteit van het spelletje.”