Foto rechten : RTV Drenthe

Raadhuispark, Park Dalwijk, Park 40-45 of toch het Verbindingspark? De straatnamencommissie van de gemeente Hoogeveen maakt dinsdag bekend wat de nieuwe naam van het Burgemeester Tjalmapark wordt. Inwoners van Hoogeveen mochten kiezen uit de bovenstaande vier namen.

Voor de herbenoeming van het park kwamen meer dan honderd suggesties binnen. De nieuwe naam komt er vanwege het omstreden verleden van oud-burgemeester Jetze Tjalma van Hoogeveen. Uit onderzoek bleek namelijk dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog niet zo zuiver op de graat was, als aanvankelijk werd gedacht. Hij beschermde Joodse inwoners niet genoeg en deed in de opsporing zelfs meer dan de Duitse bezetter vroeg.

Fout verleden

Zo stelde Tjalma al in mei 1940 een lijst op met persoonsgegevens van Joodse inwoners van Hoogeveen, die later door de bezetter werd gebruikt voor de vervolging. Uit het onderzoek bleek dat Hoogeveen de eerste gemeente was die dat deed.

Vanwege die ontdekkingen werd Jetze Tjalma twee jaar geleden het ereburgerschap van Hoogeveen ontnomen. Ook besloot de gemeenteraad dat er een nieuwe naam moest komen voor het naar hem vernoemde park. Daaruit kwamen vier suggesties prominent naar voren: Raadhuispark, Park Dalwijk, Park 40-45 en het Verbindingspark.

De vier kanshebbers

De eerste naam, het Raadhuispark, kon rekenen op de meeste inzendingen: twaalf stuks. Volgens de straatnamencommissie een begrijpelijk keuze vanwege het nabijgelegen Raadhuisplein, waar ook het gemeentehuis staat.

Een indiener van ‘Verbindingspark’ legde de nadruk op de verbondenheid van het park met verschillende afkomsten, groepen, geaardheden en culturen. “Aangezien het park bijna in het midden van Hoogeveen ligt en er leuke culturele activiteiten worden georganiseerd, zou ik het park graag het Verbindingspark willen noemen. Verbonden zijn is heel belangrijk in deze tijd”, schrijft een ander.
De derde optie, Park Dalwijk, verwijst naar Huize Dalwijk, de plek waar dokter Amshoff woonde. In 1913 werden de grond en het huis verkocht voor de bouw van het eerste Bethesda-ziekenhuis. Nu zijn de Unigarant en TVM er gevestigd. “De locatie van het bos en de tuin van Huize Dalwijk lag op de plek van het huidige raadhuispark”, is de motivatie van een van de indieners.

Tot slot komt Park 40-45 in aanmerking. Die naam is gekozen ter herinnering aan alle verzetsstrijders en slachtoffers uit deze tijd.