Studenten van het Alfa-college in Hoogeveen en het Terra College in Meppel hebben de afgelopen weken samengewerkt aan een ontwerp voor nieuwbouwwijk Nijstad-Oost in Hoogeveen. De wijk tegenover de Erflanden zal volledig gebruik gaan maken van waterstof.

De studenten zijn door de opdrachtgevers Gemeente Hoogeveen en Waterstofconsortium onder leiding van Rendo N-TRA gevraagd een plan te maken voor twaalf vrijstaande circulaire woningen en een natuurinclusief en klimaatpositief gebiedsontwerp.

Wijk van de toekomst

Studenten Mark van der Deen, Niels Hoogeveen en Malik Gils van de opleiding Bouwkunde van het Alfa-college hebben een ontwerp gemaakt voor woningen op waterstof waarbij natuurlijke producten zijn toegepast, die passen in de natuurlijke omgeving en grotendeels zelfvoorzienend zijn. 

Studenten van de opleidingscluster Groene Ruimte van Terra Meppel waren verantwoordelijk voor het tuinontwerp. Zo komt er een dierenweide, voedselpark, moestuin, zwemvijver en speeltuin in de woonwijk. Niels en Mark presenteerden het gezamenlijke ontwerp aan de jury en sloten hun presentatie af met de krachtige woorden: “Nijstad-Oost: de wijk van de toekomst”. 

Vervolg

De gemeente is blij met de samenwerking en het ontwerp voor Nijstad-Oost vertelt docent Alco Otten van het Alfa-College. Dit project krijgt zeker een vervolg: onze studenten mogen meewerken aan de bouw van een modelwoning, één van de woningen die in de nieuwe waterstofwijk gebouwd gaat worden”.