De gemeente Hoogeveen gaat onderzoeken of de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) verkocht kan worden. Dat werd duidelijk tijdens de raadsvergadering gisteravond.

De GKB draait al een aantal jaren verlies. Volgens wethouder Jan Zwiers wordt het tijd dat er eens goed moeten worden gekeken naar de organisatie. “Als je jarenlang verlies draait, moeten wij als volksvertegenwoordigers van Hoogeveen in actie komen. Een ombuiging is daarom noodzakelijk.” De gemeente gaat kijken of dat via verkoop kan of doormiddel van een ander scenario.

Commerciële verkoop

Volgens de PvdA is het geen reële optie om de GKB aan een commerciële partij te verkopen. Inge Oosting: “De mens moet voorop staan en de juiste hulp ontvangen, commerciële partijen willen alleen winst halen.” Wethouder Zwiers benadrukt dat het op dit moment alleen nog maar om onderzoek gaat, er is nog geen sprake is van verkoop aan een commerciële partij.

De GKB is in verschillende gemeenten een zorgenkindje. Ook in Assen en Meppel worden de tekorten van de organisatie telkens aangevuld. Zo was Assen over het afgelopen jaar ruim één miljoen euro kwijt aan de kredietbank voor haar diensten. Verder loopt er met acht gemeentes nog een dienstverleningsovereenkomst. Dat waren jaren geleden nog tientallen gemeentes in Drenthe, Groningen, Overijssel en Flevoland.

Eind van het jaar

Hoogeveen hoopt aan het eind van het jaar een besluit te kunnen nemen. Tussendoor wordt de raad op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen van het onderzoek. “Het is belangrijk dat we er scherp naar kijken”, stelt Zwiers. “We gaan nu verkennen en kijken wat de mogelijkheden zijn. U zult begrijpen dat, dat noodzakelijk is als er elk jaar vijf ton verdwijnt.”