Vandaag is de laatste verkiezingsdag aangebroken. Op maandag en dinsdag konden kwetsbaren en risicogroepen vervroegd stemmen. Vandaag zijn de deuren geopend voor iedereen.

Openingstijden

De stembureaus zijn van 7.30 tot 21.00 geopend. In Hoogeveen zijn er in totaal 28 locaties, lijst met locaties. Tijdens de verkiezingen geldt een uitzondering op de avondklok. Kiezers die gaan stemmen kunnen dit doen tot 21:00, of langer als zij nog in de rij staan na 21.00 uur.

Stemmers hebben daar geen aparte verklaring voor nodig en kunnen dit mondeling aangeven bij de handhavers. Alle stembureauleden, tellers en vrijwilligers die na 21.00 uur de straat opgaan, hebben wel een bewijs nodig dat ze werken bij het stemlokaal. Zij kunnen een verklaring opvragen bij de gemeente, in de vorm van een brief of e-mail.

Wat heb je nodig om te stemmen?

Om te kunnen stemmen moet je een stempas, identiteitsbewijs (ID-kaart, rijbewijs of paspoort) en  mondkapje meenemen. Zelfs als je identiteitsbewijs verlopen is mag je nog stemmen, zolang deze niet meer dan vijf jaar verlopen is. Als je identiteitsbewijs zoek is, kun je een verklaring van vermissing opvragen bij de gemeente. De verklaring en een document met daarop je naam en foto kun je vervolgens meenemen naar het stembureau.

Briefstemmen

Stemmen per brief kan vandaag ook nog. Daar is een afgiftepunt voor. Het is niet meer mogelijk om de briefstem via de post te versturen, dan komt hij niet op tijd aan. Alle brieven die na 17 maart binnenkomen worden niet meer meegeteld.

Als je niet naar een stemlokaal kan of wil komen, kun je iemand machtigen om voor je te stemmen. Op de achterzijde van je stempas zit een volmachtbewijs: na het invullen kun je het bewijs meegeven aan de gemachtigde. Een kopie van je identiteitsbewijs is ook noodzakelijk.

Uitslagen

Om 21.00 komt de eerste exitpoll, de tweede volgt een uur later. In de loop van de avond komen de eerste resultaten binnen. De officiële uitslag wordt 22 maart op de website van de gemeente Hoogeveen gezet.