De laatste verkiezingsdag is van start gegaan in Hoogeveen. Sinds half acht vanochtend zijn alle 28 stembureaus in de gemeente open. Ook bij stemlocatie Het Raadhuis was het vanochtend druk. 

Met mondkapje op en stembrief in de hand kwamen de inwoners naar Het Raadhuis vanochtend. Vandaag ging de locatie voor het eerst open voor stemmers en het was gelijk druk. “Het liep vanochtend goed door, op een gegeven moment moest ik zelfs mensen buiten de deur houden”, vertelt beveiliger Jan bij de ingang van het stembureau.

Jan is geen vrijwilliger, maar is specifiek ingehuurd om de doorstroom van bezoekers te controleren. “Ik hou me vooral bezig met controleren of mensen hun handen wel hebben gedesinfecteerd en of ze wel anderhalve meter afstand houden.” De gangen zijn weer leeg, maar de beveiliger denkt dat de drukte straks weer aantrekt. “Het komt in golven. Nu is het weer wat rustiger, maar na de lunch en vanavond verwacht ik veel mensen.”

Beslagen bril

Bij de uitgang van het stembureau komt Hoogevener Wout tevreden naar buiten. “Ik kon rustig mijn stem uitbrengen”, vertelt hij. “Het is goed geregeld binnen en er is voldoende ruimte om veilig te stemmen.” De keuze op welke partij hij stemt, is niet verandert de afgelopen jaren. “Ik schommel altijd tussen het CDA en de VVD. Ik heb uiteindelijk gekozen voor het CDA, omdat het een partij is die leiding kan geven en tegelijkertijd sociaal is.”

Niet veel later komt Josien naar buiten. Ze is blij dat ze gestemd heeft, maar ze wordt ondertussen wel gek van haar mondkapje. “Mijn bril beslaat de hele tijd”, lacht ze. “Stemmen tijdens de pandemie is toch wel heel raar en wat is het stembiljet groot.”

Voor Josien was het lastig om een keuze te maken. “De vorige keer heb ik gestemd op de PVV. Nu kies ik weer voor PvdA, daar stemde ik vroeger ook altijd op. Een bekende van mij staat op de lijst van de partij. Ik heb op haar gestemd.” Deze verkiezingen zal ze niet zo snel vergeten. “Ik heb er in ieder geval als aandenken een rood potloodje aan overgehouden. Die kan ik mooi aan mijn kleinkinderen geven.”