© Andre Weima

Hoogeveen – 2017 is het jaar dat in Hoogeveen vrijwilligers in de schijnwerpers staan. Dat heeft burgemeester Karel Loohuis maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend gemaakt.
Loohuis memoreerde dat vorig jaar de gemeente in het teken stond van sport. Dit jaar zijn dit de vrijwilligers. ‘Deze groep inwoners hebben we een speciale uitnodiging gestuurd om hier vanavond aanwezig te zijn. Onze samenleving kan niet zonder vrijwilligers. Zij zijn het cement dat ons samenlevingsgebouw bij elkaar houdt. Je moet er toch niet aan denken dat onze vrijwilligers zouden besluiten er en masse mee te stoppen. Ik denk dat we ons niet kunnen voorstellen wat er dan zou gebeuren. Bijna alle sportwedstrijden zouden niet meer doorgaan; heel veel culturele activiteiten zouden ophouden te bestaan; de zorg zou in ons land echt onbetaalbaar worden of onacceptabel verminderen; alle kerken, moskeeen en synagogen zouden hun deuren gesloten moeten houden; veel mensen zouden vereenzamen; veel gehandicapten en chronisch zieken zouden niet meer in onze samenleving kunnen leven en werken. Kortom, heel veel medemenselijkheid zou verdwijnen. Het zou een rotwereld worden.

Blingbling en vlinders

Om het belang van vrijwilligerswerk te onderstrepen is de campagne Campagne Vrijwillige Inzet gestart. Een ‘gouden estafettestokje staat symbool voor het feit dat vrijwilligers goud waard zijn. ‘Ik geeft toe, het is wel erg blingbling’, grapte de burgervader om vervolgens uit toe te lichten: ‘De vlinders op de stok staan voor een vorm van vrijheid, de vrije (niet vrijblijvende) kant van het vrijwilligerswerk. Wie de estafettesok in handen krijgt, mag er iets persoonlijks aan toevoegen. Een boodschap, logo of symbool.’

Iedere drie weken stokje doorgeven

Het plan is dat iedere drie weken dit stokje overgedragen wordt aan een andere vrijwilligersorganisatie. Daar wordt dan een foto en een leuk PR-moment aan gekoppeld. Bedoeling is aandacht voor vrijwilligerswerk, maar ook om nieuwe vrijwilligers te werven. Loohuis: Als iedereen 2 uur per 2 weken vrijwilligerswerk zou doen, zou dat een wereld van verschil maken.’ Berend Heringa van Radio Hoogeveen nam het estafettestokje als eerste organisatie in ontvangst.