Vanaf vandaag is het mogelijk om producten te bestellen en af te halen bij een winkel. Het zogenoemde ‘click en collect’. Maar de vraag is of dit voor ondernemers echt zoden aan de dijk gaat zetten. Ondernemers uit Hoogeveen reageren wisselend.

‘Stap in de goede richting’

De coronaversoepelingen hadden volgens kledingzaak De Jongens in Hoogeveen eerder gemogen. “Ik snap dat het kabinet heeft besloten om de detailhandel ook te sluiten. Het was best wel een domper voor ons”, zegt Mark van der Zee. “Wij hebben eigenlijk nooit iets online gedaan en stonden daar altijd haaks op. We willen altijd mensen in de winkel helpen, hier zijn wij het best in.”

Over click en collect is Van der Zee dan ook sceptisch. “Dan is er nu de mogelijkheid tot afhaal. Het is een stap in de goede richting, maar of wij er superenthousiast over zijn valt eerlijk gezegd wel mee.” De kledingzaak heeft namelijk een andere manier gevonden om klanten te bedienen. “We bezorgen eigenlijk meer kleding met onze Piaggio Ape. Dat is een soort tuktuk. Voor de komende dagen hebben we geen afspraken staan voor afhalen. Ik denk dat het nog een beetje los moet lopen.”

‘Een doekje voor het bloeden’

Jan Stam is voorzitter van Stichting Centrummanagement Hoogeveen en nam een kijkje in het centrum. “Ik heb een rondje gemaakt door de Hoofdstraat. Ik zag dat verschillende winkels tafels hadden buitengezet. Dat zijn winkels die ook al op een andere manier hun goederen verkopen om rond te komen. Bijvoorbeeld via social media of een webshop.” Stam ziet wel mogelijkheden. “Het voordeel is dat ondernemers de klant weer zien en spreken. Daar zit weer een stukje winst in.”

Op de vraag of click en collect de ondernemers gaat helpen is Stam duidelijk. “De winkels moeten gewoon weer open. Mensen moeten weer naar binnen kunnen om te voelen, proeven, ruiken en passen. Dan gaat het pas weer lopen. Het is op dit moment een doekje voor het bloeden.” Toch denkt Stam dat het weer goed kan komen. “Iedereen zit met een overvolle spaarrekening. Er gaat straks veel geld uitgegeven worden. Laten we hopen bij zoveel mogelijk lokale ondernemers in Hoogeveen.”

Regels

Voor het bestellen en afhalen gelden wel een aantal regels. Zo mogen klanten niet in de winkel binnenkomen en moet er minstens vier uur tussen het moment van bestellen en afhalen zitten. Daarbij blijven natuurlijk ook de andere basisregels gelden zoals de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en geen groepsvorming.