De gemeente Hoogeveen gaat gezinnen helpen die in de problemen zijn gekomen door de kinderopvangtoeslagaffaire. De gedupeerden kunnen via een meldpunt hulp vragen rondom schulden, inkomen, huisvesting, zorg en de opvoeding van hun kinderen. Het kabinet heeft geld beschikbaar gesteld voor die rol van de gemeenten.

Ook Assen, Meppel en Borger-Odoorn hebben al zo’n meldpunt. In Hoogeveen gaat het in totaal om 21 gedupeerde huishoudens. De gemeente krijgt 26.000 euro, op basis van het aantal gezinnen. Er zijn afspraken gemaakt met de Belastingdienst over de uitwisseling van gegevens. Landelijk zijn duizenden ouders getroffen door de problemen met de kinderopvangtoeslag.

Maatwerk

“Bij het eerste contact met de gedupeerden stellen we de vraag welk soort hulp ze nodig hebben. Financieel worden ze schadeloos gesteld door de Belastingdienst. We proberen te helpen op het gebied van schulden, inkomen, huisvesting zorg en de opvoeding van kinderen”, laat de gemeente Hoogeveen in een reactie weten.

Afhankelijk van de problemen wordt bepaald met welke professional ze in contact worden gebracht. “Dat kan variëren van consulent schuldhulpverlening, consulent WMO, Jeugd & Gezin tot eventueel Loket Geldzaken, GKB of de woningcorporatie. Het is echt maatwerk”, aldus de gemeente.