Scheuren met je stadsfiets over de fietsbaan van Wielersportvereniging de Peddelaars in Hoogeveen. Dat is wat ruim dertig kinderen gister deden tijdens de Dikke Banden Race. Een initiatief om kinderen in beweging te brengen en kennis te laten maken met de wielersport.

Een Dikke Banden Race is een wedstrijd van ongeveer tien minuten op je eigen fiets. Het is meer dan alleen rondjes rijden, het gaat over willen winnen en leren verliezen. “Maar het belangrijkste is dat kinderen het leuk vinden om te doen”, legt initiatiefnemer Koen Langenkamp uit. “Of ze nou later een Mathieu van der Poel worden of een Marianne Vos dat is helemaal niet relevant. Het gaat erom dat ze plezier in het fietsen hebben.”

Geuzennaam

De naam Dikke Banden is een begrip uit de wielersport. “Het is een geuzennaam”, vervolgt Langenkamp. “De echte dunne banden die je op racefietsen ziet zijn niet toegestaan, het is de fiets die kinderen gebruiken om naar school te gaan. Daarom organiseren we het voor kinderen op de basisschool tot en met twaalf jaar. We zijn er heel dankbaar voor dat we vandaag de wielerbaan hebben kunnen gebruiken.”

Oud-wereldkampioen veldrijden bij de junioren Jens Dekker was aanwezig om samen met de kinderen het parcours te verkennen. “Ik heb even een rondje voorgereden om te laten zien waar ze langs moeten. Het is niet heel moeilijk, maar het is voor veel kinderen de eerste keer dan is het wel belangrijk om alles goed te laten verlopen.”

Tekst gaat verder na video

Podium

De prijsuitreiking verloopt anders dan bij reguliere wedstrijden. In de opzet is er gekozen om geen podium te maken met de nummers één, twee en drie. Iedereen mag plaatsnemen op het podium. Langenkamp legt uit: “De nummer tien krijgt net zoveel aandacht als de winnaar. Meedoen is belangrijker dan winnen, dat willen wij graag benadrukken.”

Op de vraag of er nieuw talent uit de races naar voren komt is Langenkamp enthousiast. “Eerlijk gezegd verwacht ik dat wel, maar dat weet je pas over een aantal jaren natuurlijk. Ik weet dat Mathieu van der Poel in 2013 in Limburg ook een Dikke Banden Race reed en ook gelijk won. Dus je weet het maar nooit.”