Rechten foto: RTV Drenthe
Een basisschool voor Oekraïense kinderen in Hoogeveen. Door te weinig aanmeldingen en een gebrek aan onderwijspersoneel hebben de gemeente en scholengemeenschappen PricoH en Bijeen de plannen tijdelijk stilgelegd. Een slecht idee, vinden twee vrijwilligers van het uitgiftepunt voor Oekraïners. Daarom komen ze zelf in actie.
“We hebben een uitgiftepunt voor kleding, daar spreken we regelmatig met Oekraïners. Ze vinden het jammer dat de school er voorlopig niet komt”, vertelt Daniela Bolks, een van initiatiefnemers. “Toen zijn wij op het idee gekomen om zelf een basisschool te beginnen. We zijn druk bezig met de voorbereidingen. De school heet de Bloemenkrans en het liefst zouden we na de zomer al opengaan.”
Eén locatie
PricoH en Bijen hebben besloten om de Oekraïense kinderen voor nu zelf op te vangen op eigen scholen voor anderstaligen. Bolks vindt het belangrijk dat ze juist op één school bij elkaar zitten, zodat de lessen aansluiten bij het onderwijs dat ze ontvangen in het thuisland. “Er komt een moment dat deze kinderen teruggaan naar Oekraïne. Dan is het wel mooi dat hun onderwijs niet is stilgevallen.”
Want dat vrezen meer Oekraïense ouders. “Die signalen hebben wij gekregen”, vervolgt Bolks. Eén van die ouders is Yuliia Zolotukhina. Zij verblijft sinds april in Nederland en was docent Engels in haar thuisland. “Op de scholen voor anderstaligen ligt de focus vooral op de Nederlandse taal en dat begrijp ik goed. Maar het is wel belangrijk dat ze meer vakken krijgen, bijvoorbeeld Engels, literatuur en cultuur. En natuurlijk vakken die ze thuis ook krijgen. Dat helpt enorm bij de ontwikkeling van een kind.”
Geen geld
Particulieren mogen een school beginnen, maar dat kost veel werk. De initiatiefnemers moeten een schoolplan maken en dat laten keuren. Daarnaast speelt het financiële aspect een grote rol en geld hebben ze op dit moment nog niet. Ze willen daarom gebruikmaken van subsidies, maar daar zijn weer regels voor. “Het belangrijkste is dat je onder een schoolbestuur valt en dat doen we momenteel nog niet.”
De gemeente liet in een brief weten deze zomer de gesprekken met PricoH en Bijeen weer op te starten. “Inmiddels hebben wij ook contact gehad met de gemeente. Na de zomer volgt een gesprek met alle betrokken partijen en dan moeten we afwachten wat daaruit komt. We zijn enthousiast, inmiddels hebben we al veertien aanmeldingen”, aldus Bolks.
Geschikte plek
Wat nog rest is een geschikte plek, maar die denken ze al te hebben gevonden. “De voormalige vaccinatielocatie langs de Vos van Steenwijklaan”, voegt mede-initiatiefnemer Janny Kleine toe. Die locatie is net geopend voor de opvang van Oekraïners. Er kunnen zo’n 250 mensen terecht in het pand. De school die de gemeente, PricoH en Bijeen wilden openen zou ook in het pand komen.
“Het is een geschikte locatie, want de mensen zitten er toch al”, legt Kleine uit. “Er komen hier ook veel jonge gezinnen en de ruimtes zijn goed. Dus als de mogelijkheid er is dat we gebruik kunnen maken van het gebouw, dan doen we dat graag.”
Aarden
Als de kans zich voordoet wil Zolokthina lesgeven op de school. “Heel graag”, lacht ze. “In mijn thuisland gaf ik Engels. Dat zou ik hier graag willen doen. Het helpt de kinderen namelijk ook om goed te aarden in Hoogeveen.” Voor Bolks en Kleine blijft het nog even spannend. “We hopen op een goed gesprek met de gemeente en de scholengemeenschappen. We gaan het liefste wel zo snel mogelijk open.”