Dat het klimaat verandert is al een tijd duidelijk. Om de schade te beperken en het natuurlijke evenwicht weer te herstellen wil de gemeente Hoogeveen daarom biodiversiteit stimuleren in de regio. Hiervoor is de nota ‘Biodiversiteit in Hoogeveen’ opgesteld.  

De term ‘biodiversiteit’ wordt gebruikt om de rijkdom van de natuur aan te duiden. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een grote verscheidenheid aan dieren, insecten en planten. De laatste jaren zijn die aantallen namelijk flink teruggelopen. Om het probleem aan te pakken wil de gemeente onder andere inzetten op een gevarieerder bomenbestand en betere communicatie met de inwoners van Hoogeveen. 

Alternatieven

Volgens Allinda Rutgers, beleidsmedewerker gemeente Hoogeveen, wordt het tijd dat er iets moet veranderen. “Als je ziet dat insecten en dieren het lastig hebben, dan is het duidelijk dat we het natuurlijke evenwicht weer moeten herstellen. Veel maatregelen worden al jaren uitgevoerd, maar zijn nooit vastgelegd. Met de nota hoopt de gemeente dat de plannen worden geborgd.   

Er is geen budget voor biodiversiteit, maar volgens Rutgers zijn er genoeg alternatieven om mee te werken. “Op het moment dat bomen worden gekapt, kunnen we kijken wat voor bomen we daarvoor in de plaats zettenLangs de snelweg staan veel eiken met processierupsenMet een gevarieerder bomenbestand kunnen we dat aantal terugdringen.” 

Het bevorderen van de biodiversiteit kan de gemeente niet alleenOok zal er een beroep moeten worden gegaan op de inwoners van Hoogeveen. “We hebben een begin kunnen maken. In het Zuiderpark zijn al een aantal initiatieven gestart. Daar worden plantenbakken met vlinderbloemen geplaatst”, vertelt Rutgers. Vorig jaar zijn er in het Steenbergerpark vlinderstruiken geplaatst en een insectenhotel.  

Op de goede weg

Secretaris Henny Hauscher van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) in Hoogeveen is blij dat er actie wordt ondernemen. “Als je meerdere bomen en planten in bloei hebt, dan heb je het hele jaar door insecten. Dat is wat we willen.”  

Volgens Hauscher moet er nog wel goed gekeken worden naar het huidige maaibeleid. “De gemeente is al jaren goed bezig met het onderhoud van ecologische bermen. Het maaibeleid kan wel beter”, vertelt ze. “Je ziet dat er veel onder bomen gemaaid wordt, als je het gras weghaalt gaan de beesten ook weg.”  

De gemeente hoopt door regelmatig te communiceren over biodiversiteit dat inwoners worden verleid om ook een steentje bij te dragen. Hierin is het IVN een belangrijke partner voor de gemeente.