Rechten foto: RTV Drenthe

Het college van burgemeester en wethouders gaat onderzoeken of winkels op de zondag toch langer open kunnen blijven. Dat gebeurt naar aanleiding van een motie die door een meerderheid van de gemeenteraad werd aangenomen.

Door de coronapandemie waren de openingstijden voor bakkers, slagers, supermarkten en poeliers verruimd van 10.00 tot 19.00 uur. Met name om klanten beter te spreiden. Maar vanaf 1 april gelden de oude tijden weer, van 13.00 tot 18.00 uur.

“Wij hebben van een aantal ondernemers te horen gekregen dat ze zijn verrast door het nieuws”, vertelt fractievoorzitter van de VVD, Roelof Bisschop. “Corona is natuurlijk ook nog niet verdwenen, met verruiming van de tijden kun je klanten beter spreiden.”

Stukje rust

De VVD diende samen met GemeenteBelangen, VVD, PvdA, D66 en Lijst van Hien de motie in. Wethouder Jan Zwiers gaf aan dat het verzoek uitvoerbaar is, maar dat het college moet onderzoeken wat mogelijk is en daar een plan voor moet bedenken.

Daarnaast vragen de partijen of het college kan onderzoeken of er genoeg draagvlak is in Hoogeveen om de winkeltijden definitief te verruimen op de zondag. “De verlenging loopt dan tot juli, in de tussentijd kan er uitgezocht worden of er genoeg draagvlak is voor de periode er na.”

Raadsleden van de SGP, het CDA en de ChristenUnie konden zich niet vinden in het voorstel en stemden tegen. “Wij hebben een andere visie op de zondag”, legt fractievoorzitter Hetty Pullen van de ChristenUnie uit. “Het gaat om een stukje rust dat je moet waarborgen. Verruiming lijkt ons niet noodzakelijk.”

‘Tijden veranderen’

De SP sloot zich uiteindelijk aan bij het voorstel van de indieners. Raadslid Jeroen Pomper vond wel dat de verruiming moet gelden voor alle winkels en niet alleen de bakker of supermarkt. “SP was jarenlang tegen een 24-uurseconomie. Maar tijden veranderen en het publiek is toe aan andere openstelling. Maar het moet wel voor alle winkels gelden.”