Rechten foto: RTV Drenthe

De gemeente Hoogeveen krijgt 270.000 euro van het rijk om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Een deel van het bedrag is ook bedoeld om kwetsbare inwoners, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, extra begeleiding te bieden.

Volgens Hoogeveen hebben de coronamaatregelen namelijk voor veel mentale klachten gezorgd. Voor de groep kwetsbare inwoners worden daarom speciale activiteiten georganiseerd die zich focussen op ontmoeting, ontspanning en herstel. Ongeveer de helft van de geldpot gaat daarnaartoe.

Belangrijk thema

De andere helft gaat naar het bestrijden van eenzaamheid. De gemeente heeft zich aangesloten bij het landelijke programma Eén tegen eenzaamheid. Dat is een initiatief om de gevolgen van alleen zijn bespreekbaar te maken middels bijeenkomsten.

“Eenzaamheid is altijd een belangrijk thema dat aandacht vraagt”, legt wethouder Janita Tabak uit. “Nu is het nóg belangrijker geworden, zeker voor mensen met een beperking en voor ouderen. Omkijken naar elkaar, er zijn voor elkaar, het begint allemaal met contact met elkaar.”