Twee fanatieke filmliefhebbers uit de regio Hoogeveen, Peter Aalders en Henk Boer, werken aan een project om historische zwart-witbeelden van het dorp Elim om te zetten naar kleur. Een proces dat veel tijd in beslag neemt, maar er wordt een serieuze poging gedaan.  

Peter Aalders uit Elim kwam de beelden tegen toen hij op bezoek was bij zijn oom. Het gaat om beelden uit de jaren 50 en 60 van het dorp. “De kwaliteit is erg slecht, het zijn 8 millimeter films zonder geluid.” vertelt hij. “We hebben het materiaal gedigitaliseerd, slechte beelden zijn ertussen uitgeknipt. We zijn nu bezig om de beelden nog scherper te krijgen. Als die fase is afgerond beginnen we met inkleuren.” 

Inspiratie

Aalders raakte geïnspireerd toen hij de opgepoetste beelden zag van voormalig kamp Westerbork. “Ik heb de beelden gezien die in Westerbork zijn gemaakt. Dat is zo mooi geworden.” Volgens Aalders lijkt het alsof je teruggaat in de tijd. “Als je nu naar de beelden kijkt, lijkt het alsof het gister is opgenomen. We hopen zo dicht mogelijk bij de kwaliteit van Westerbork te komen.” 

Tijdrovend proces

Om de beelden in te kleuren wordt een speciaal programma gebruikt. “Voor een minuut film van het project in Westerbork zijn ze drie maanden mee bezig geweest. We hebben inmiddels achterhaald met welk programma wordt gewerkt.” De kosten voor de software zijn niet mals vertelt hij. “Het kost 11.000 euro. Nu kunnen we dat programma elke keer met een 30 dagen proefaccount gebruiken via verschillende mailadressen. Zo kunnen we stukje voor stukje werken aan de film.” 

Het doel is om de beelden aan het einde van dit jaar klaar te hebben. “We hebben het materiaal digitaal omgezet naar 23 beelden per seconde. Dat betekent dat je elke seconde 23 beelden moet gaan corrigeren. Dat kost gewoon heel veel tijd. We werken er op dit moment gemiddeld anderhalf tot twee uur per week aan. 

Reacties

Afgelopen week plaatste Aalders de zwart-witbeelden op YouTube met verrassende reacties nadien. “Ik heb alleen maar positieve reacties ontvangen. Zelfs uit Nieuw-Zeeland hebben mensen gereageerd, die van oorsprong uit Elim komen. Dat motiveert wel om er iets moois van te maken.” 

Op de vraag of er nog een première gaat komen voor de film reageert hij geïnteresseerd. “Daar had ik zelf nog niet eens aan gedachtAls er animo voor is, dan werk ik daar graag aan mee.”