(Rechten foto: GroenLinks Hoogeveen)

De fractievoorzitter van GroenLinks in Hoogeveen, Catharina van Hien, verlaat de partij. Onder de naam ‘Lijst van Hien’ neemt ze haar zetel mee. “Ik heb lange tijd gezocht naar een structurele oplossing zodat er een gelijkwaardige samenwerking tussen fractie en bestuur zou ontstaan. Helaas is dit niet gelukt”, vertelt Van Hien.

De Hoogeveense begon dertien jaar geleden als vrijwilliger van GroenLinks. Drie jaar geleden werd ze met voorkeursstemmen verkozen in de gemeenteraad, ten koste van lijsttrekker Ben Buskes. De samenwerking met het bestuur en de lokale afdeling bleef in haar ogen moeizaam. “Met één zetel heb je sowieso een kwetsbare positie. Dan moeten ‘alle hens aan dek'”, vindt Van Hien.

Geworsteld

“Als dat niet gebeurt, ondermijnt dat de positie van een fractie. De keuze van de kiezer respecteren en het gekozen raadslid ondersteunen – daarmee doe je recht aan de verkiezingsuitslag. En als dat niet gebeurt, dan schiet een partij in haar eigen voet. Ik heb er lang mee geworsteld, vooral uit loyaliteit voor de partij, maar deze onwerkbare situatie heeft me er uiteindelijk toe gebracht deze beslissing te nemen.”

Van Hien gaat dus zelfstandig verder en neemt haar steunfractie mee. “Deze interne strijd kostte me veel energie, die ik liever anders aanwend. Ik bereik graag meer voor de partij en ‘mijn’ kiezers. Nu kan ik me weer volledig focussen op mijn doel, het blijft groen en het blijft links -dus duurzaam en sociaal.”