De Tamboer in Hoogeveen gaat intensiever samenwerken met meerdere theaters uit de Regio Zwolle. De krachtenbundeling moet leiden tot meer keuze voor het theaterpubliek en een betere beheersing van de kosten.

Het is de bedoeling dat programmeurs voorafgaand contact met elkaar hebben bij het opstellen van programma’s. Hierdoor hebben theaters de mogelijkheid om naast publiekstrekkers ook voorstellingen te programmeren van jonge theatermakers of bestemd voor een kleiner publiek.

Kostenbesparend

‘We zijn al langer met elkaar in gesprek”, vertelt Rob Zuidema, voorzitter van het Theateroverleg Regio Zwolle. Naast het afstellen van progamma’s zijn er nog meer thema’s die besproken worden. “Er zijn voldoende zaken waar we allemaal mee te maken hebben, ook achter de schermen. Denk bijvoorbeeld aan ticketsystemen, ICT of theatertechniek.”

Zuidema is tevreden over de samenwerking als binnen de theaters de voordelen merkbaar zijn. Dat is het geval als de programmering spannend, afwisselend en breed is. “En natuurlijk ook als we datgene wat we aan de achterkant aan kosten hebben bespaard, weer ten goede kunnen laten komen aan onze programmering en dus aan de theaterbezoeker.”

Bijdrage

“We zijn er van overtuigd dat we met ons gezamenlijke aanbod een bijdrage kunnen leveren aan het succes van Regio Zwolle. Als hier ook bijzondere voorstellingen te zien zijn, waarvoor je anders naar de Randstad moet. De regio wordt daarmee nog aantrekkelijker om te wonen en werken, met een breed gevarieerd cultureel aanbod”, sluit Zuidema af.

De samenwerkende theaters zijn het Theater De Tamboer in Hoogeveen, HOFtheater in Raalte, Veluvine in Nunspeet, Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk, Theater de Voorveghter in Hardenberg, de Stadsgehoorzaal in Kampen, De Meerpaal in Dronten, Theater ’t Voorhuys in de Noordoostpolder, Schouwburg Ogterop in Meppel en Zwolse theaters in Zwolle. 

(De samenwerkende theaters Regio Zwolle)