CDA-raadsleden Hetty Bouius-Feijen en Erik-Jan Kreuze willen graag het concept ‘Uitgestelde koffie’ in Hoogeveen introduceren. ‘Uitgestelde koffie’ is een kopje koffie die betaald is door iemand die het niet zelf opdrinkt, maar het kopje koffie doneert aan iemand die het niet kan betalen. 

“Ik kwam het tegen in een tijdschrift dat ik aan het lezen was”, vertelt Bouius-Feijen. “Het sprak me meteen aan. Ik weet dat het al een keer eerder is geprobeerd in Hoogeveen, maar dat kwam stil te liggen. Wij willen het een nieuw leven in blazen. Het kost niet veel geld en je kan er iemand anders toch heel gelukkig mee maken. Iets mooiers bestaat er niet toch?”

Positieve reacties

Bouius-Feijen en Kreuze hebben een rondje gemaakt langs horecaondernemers in Hoogeveen. Inmiddels hebben vijf ondernemers zich gemeld om mee te doen. “De reacties zijn zeer positief”, vervolgt Bouius-Feijen. “Binnenkort willen we nog een foto maken met alle ondernemers en een oproep doen om te kijken of er meer geïnteresseerden zijn.” 

Volgens het CDA-raadslid moet er geen politiek tintje aan hangen. “We starten het op en daarna is iedereen welkom om mee te doen. Er wordt geen CDA-labeltje aan verbonden.” Op de menukaarten worden stickers geplakt met een symbool van het initiatief. “Dan weet je dus wanneer je koffie bestelt dat je een tweede kopje aan iemand anders kan doneren. De horecaondernemer houdt dat vervolgens bij.” 

Drempel

Als het initiatief succesvol is hoopt Bouius-Feijen dat het blijft bestaan. “Dat is wel onze insteek. Het is altijd maar de vraag hoeveel mensen bereid zijn om zo’n uitgestelde koffie te bestellen. Ik kan me voorstellen dat iemand daar moeite mee heeft. Het zou mooi zijn als we die drempel kunnen wegnemen.”