Onder begeleiding van een draaiorgel en welkomstcomité werden de eerste twee bewoners van de nieuwe Westerkim in Hoogeveen vanochtend verwelkomd. Van het bestuur kregen zij symbolisch de sleutels van het woonzorgcentrum overhandigd.

De komende drie dagen worden zo’n 54 bewoners verhuisd. Mevrouw Bellinga-Pleijsier en Benjamins-Kempen mochten als eerste hun kamer komen bewonderen. “Ziet er leuk uit, mooi hoor”, vertellen beide dames tevreden. “Hier kunnen we het vast leuk met elkaar maken. We zijn echt gezelligheidsmensen.”

Gezinsleven

Het woonzorgcentrum is al meer dan vijftig jaar oud en kent vele beperkingen. “Daarom werd het tijd voor een nieuw gebouw”, vertelt bestuurslid Ria Knotters. De vernieuwing van de Westerkim wordt in fases gedaan, zodat bewoners zo weinig mogelijk hinder ondervinden. Tijdens de eerste fase zijn er twee dagbestedingsruimtes gebouwd en zeven afdelingen met elk negen kamers.

“Die zijn wat kleiner van omvang dan men gewend is in het oude gebouw”, vervolgt Knotters. In de Westerkim wonnen vooral mensen die een vorm van dementie hebben of hulp nodig hebben bij een chronische lichamelijke aandoening. “Daarvan weten we dat het goed is dat ze met elkaar in één ruimte wonen”, vertelt Knotters. “Je moet het zien als een soort gezinsleven. Samen koken, spelletjes spelen en rusten. Als iemand zich even terug wil trekken respecteren we dat natuurlijk.”

Sjouwen

Ondertussen lopen twee mannen de kamer van mevrouw Bellinga-Pleijsier binnen. “Zet daar maar neer”, roept ze. “Dat zijn mijn jongens, die zijn druk bezig met sjouwen.” Haar buurvrouw mevrouw Benjamins-Kempen is inmiddels ook de kamer binnengelopen. “Handig hoor die mensen die helpen met verhuizen.”

Benjamins-Kempen is al twee jaar bewoner van de Westerkim. “Ik woonde met veel plezier aan de Ijssel. Op de maandag gingen we altijd met elkaar sjoelen, na een misstap lag ik op de vloer met een gebroken bovenarm en wond aan mijn hoofd. Toen ben ik hier gekomen en dat was best moeilijk in het begin. Opnieuw verhuizen is best lastig, want je moet je ook weer aanpassen. Dat is niet altijd even makkelijk.”

Nieuwe vleugel

Binnenkort begint fase twee van de verbouwing van het woonzorgcentrum. “Het laatste gebouw wordt dan gesloopt. Op dezelfde plek komt een nieuwe vleugel. Het is de bedoeling dat de bouw daarvan volgend jaar maart is afgerond”, vertelt Knotters. De laatste bewoners worden dan ook verhuisd.