Afname WW-uitkeringen in Drenthe

Eind mei ontvingen 4.729 inwoners van Drenthe een WW-uitkering. Dat is 1,8% van de Drentse beroepsbevolking. In mei nam het aantal WW-uitkeringen in Drenthe af met 3,1% (150 uitkeringen). De grootste afname van het aantal WW-uitkeringen kwam vanuit de uitzendsector en de bouw. Vooral bouwarbeiders in de ruwbouw, schilders en behangers ontvingen minder uitkeringen. Vanuit de overige commerciële dienstverlening en voeding- en genotsmiddelenindustrie was er een toename van het aantal WW-uitkeringen.

Spanning arbeidsmarkt iets lager

De krapte op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van 2024 iets lager dan het laatste kwartaal van 2023. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de spanningsindicator van UWV. De spanningsindicator is een maat voor de krapte op de arbeidsmarkt. Hoe hoger de spanning, hoe moeilijker het is voor werkgevers om personeel te vinden: er zijn dan relatief minder WW’ers met een kortlopende uitkering (tot zes maanden) per openstaande vacature.

 

De spanning neemt nu voor het vierde kwartaal op rij af. Hoewel de spanning lager is dan op zijn hoogtepunt midden 2022, blijft de arbeidsmarkt in Drenthe krap. In Nederland is de spanning op de arbeidsmarkt hoger dan in Drenthe. Dat betekent dat het hier in de provincie iets minder zou moeten zijn om personeel te vinden dan in andere regio’s. Maar ook in Drenthe hebben veel werkgevers moeite om hun vacatures te vervullen. De krapte in Drenthe is op dit moment het hoogst in dienstverlenende beroepen. Er is grote krapte voor onder andere schoonmakers en koks. In zorg & welzijn worden veel vacatures voor artsen en verpleegkundigen moeilijk vervuld. Ook in ICT beroepen is de krapte groot. Hier gaat het met name om databank- en netwerkspecialisten en software- en applicatieontwikkelaars. Maar ook naar ICT-servicedeskmedewerkers is veel vraag. In de agrarische beroepen en creatieve & taalkundige beroepen is de spanning het minst hoog.

Ontwikkeling spanning op de Drentse arbeidsmarkt

Prognoses: minder harde banengroei, maar tekorten blijven

De conclusies uit de nieuwe cijfers van de spanningsindicator zijn in overeenstemming met de regionale arbeidsmarktprognoses die UWV op 4 juni 2024 publiceerde. Hieruit blijkt dat het aantal werknemersbanen in Drenthe de komende twee jaren minder hard stijgt dan ervoor, maar dat de personeelstekorten voorlopig blijven. Dit komt met name door de vergrijzing, waardoor een behoorlijk deel van het personeel in de komende jaren vervangen moet worden.

Vergelijkbaar beeld WW in Friesland en Groningen

In mei nam de WW af in alle drie noordelijke provincies. Ten opzichte van vorig jaar is er overal in het Noorden sprake van een stijging van het aantal WW-uitkeringen.

  • UWV verstrekte eind mei in de provincie Groningen 5.894 WW-uitkeringen; 4,0% minder dan vorige maand. In Groningen was het aantal WW-uitkeringen eind mei 12,7% hoger dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in mei af met 1,6% tot 6.405. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Friesland sprake van een stijging van 12,3%.