Blijdschap bij de bewoners van de Boekweitlaan, Lomanlaan en de Buizerdlaan in Hoogeveen. Na jaren van protest uit de buurt komt de gemeente in actie om deze straten verkeersveiliger te maken.

Tijdens een inloopbijeenkomst maandagavond in de Beth-El kerk kreeg de buurt de kans om samen met de gemeente de plannen vorm te geven. “Op de tafels liggen tekeningen van de straten met de gevaarlijke punten”, vertelt medeorganisator en buurtbewoner Pauline Otten. “Daarop kunnen buurtbewoners hun wensen schrijven om de straten veiliger te maken.”

Al die ideeën worden vervolgens verzameld. Over vijf tot zes weken gaat de gemeente dan nog een keer om tafel met een aantal bewoners om een klankbordgroep op te richten. De plannen worden vervolgens verder uitgewerkt en hoogstwaarschijnlijk voor de zomer nog gepresenteerd.

Levensgevaarlijk

Buurbewoner Dick Henstra woont langs de Boekweitlaan. Volgens hem zijn maatregelen hard nodig. “Er gebeuren hier heel gevaarlijk dingen. ’s Ochtends als de kinderen naar school gaan, dan scheuren de auto’s voorbij en dat gaat elke keer maar net goed. Soms sta je wel vijf minuten te wachten voordat je kunt oversteken. Dat kan natuurlijk niet.”

Otten is het daar volledig mee eens. “We hebben hier zelfs al eens een dodelijk ongeval gehad”, vertelt ze. “Vorig jaar was er nog een zwaar ongeval met vier auto’s, waarbij één persoon zwaargewond naar het ziekenhuis werd gebracht. Dat kan natuurlijk niet.” De Hoogeveense hoopt daarom dat er middengeleiders, zebrapaden en verhoogde drempels op de straten worden aangelegd. “Met name om de snelheid uit het verkeer te halen. Dat is het grootste probleem.”

Subsidie

Lange tijd leek het erop dat de straten niet konden worden aangepakt, omdat de gemeente niet goed genoeg geld heeft. Maar vanuit het Rijk en de provincie is er subsidie vrijgemaakt om de problemen op te lossen. Het gaat om een bedrag van rond de 1,4 miljoen euro. “Financieel gezien heeft Hoogeveen het lastig”, legt wethouder Derk Reneman uit. “Deze subsidie is zodanig geregeld dat we zelf niks hoeven bij te leggen.”

En dat betekent dat er nu eindelijk iets kan gebeuren. “We hebben hier jarenlang voor gestreden”, zegt Otten. “Dus we zijn hartstikke blij dat er nu iets aangedaan wordt. Nu is het wachten op het eerste plan, we zien het positief tegemoet.” De komende tijd gaat de gemeente de plannen verder uitwerken met de omwonenden. Het plan is om in 2023 de eerste maatregelen uit te rollen.