De bouw van de 16 nieuwe appartementen in het centrum van Hoogeveen is zo goed als afgerond. Maar onlangs heeft de rechtbank in Noord-Nederland besloten dat de gemeente de vergunning voor de bouw moet intrekken. Dat gebeurt naar aanleiding van een rechtszaak die omwonenden hadden aangespannen tegen de komst van de woningen.

Op dit moment wordt er nog dagelijks doorgewerkt door het bouwpersoneel. Dit zorgt voor vraagtekens en irritatie bij omwonenden, die het ‘volstrekt illegaal’ noemen. Zij willen dat een etage van het nieuwe pand wordt afgehaald.

Privacy

Volgens de omwonenden is de uitbreiding van het gebouw in strijd met het huidige bestemmingsplan. Op dat punt kregen de indieners gelijk. Ook zijn ze bang dat het te druk wordt rondom het pand en dat er inbreuk wordt gepleegd op hun privacy. Daarnaast concludeerde de rechtbank dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de brandveiligheidseisen en onderbouwing van de mogelijkheden voor parkeren.

“Het pand had twee verdiepingen, maar de eigenaar heeft er twee lagen bovenop laten bouwen. Dat had op deze manier niet mogen gebeuren, omdat bestemmingsplan dat niet toe laat. De rechtbank heeft ons daar gelijk in gegeven. Eigenlijk hoort die bovenste etage er helemaal niet op te zitten en moet het er weer af worden gehaald”, vertelt een omwonende.

Ook mogen er geen woningen komen op de tweede en derde etage zeggen de bezwaarmakers. “De appartementen moeten gericht zijn op straten of pleinen. Bijvoorbeeld de Hoofdstraat of het Bilderdijkplein hierachter. Dat is op dit moment niet het geval, alles staat er nu dus illegaal.”

Toch doorgewerkt

Of een deel van de bouw moet worden afgebroken kan de gemeente op dit moment nog niet zeggen. “We beraden ons op de gevolgen van de rechterlijke uitspraak en overleggen dat met de eigenaar van het pand. We streven naar een oplossing die voor alle betrokken partijen bevredigend is.” De werkzaamheden op de begane grond mogen volgens de gemeente doorgaan, omdat het daar om een winkel gaat. Op de etages waar de appartementen komen, mag niet verder gebouwd worden.

Omwonenden zien een heel ander beeld. Tot hun grote verbazing wordt er ook op andere etages gebouwd. “En dat mag niet zomaar”, vertelt één van de bezwaarmakers. “Er staat nu een pand waar helemaal geen bouwvergunning voor is, maar de werklui lopen hier nog af en aan. Dat hebben we aangekaart bij de gemeente, maar die beschouwen hier en daar wat stukwerk als een vergunningsvrije bezigheid. Het is gewoon illegaal.”

Handhaven

De groep bezwaarmakers had gehoopt dat Hoogeveen zou gaan handhaven, maar dat gebeurt volgens hun niet of te weinig. “Het heeft blijkbaar geen prioriteit”, vervolgt de omwonende. “Wij zijn helemaal niet tegen de komst van appartementen in het centrum, maar het zijn er in deze vorm gewoon te veel. Als er een plan komt te liggen waar wij ons in kunnen vinden, dan mag er gerust gebouwd worden. Voor nu willen wij dat er een bouwstop komt en dat er gehandhaafd wordt.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente lopen er regelmatig toezichthouders langs het pand en wordt de situatie serieus genomen. De eigenaar van het gebouw was niet beschikbaar voor commentaar.