De VVD is in Drenthe opnieuw de grootste partij geworden. Ook in Hoogeveen werd er het meeste op de partij van premier Mark Rutte gestemd. 

De VVD blijft de PVV net voor in Hoogeveen en is de grootste partij met 17,2 procent van de stemmen. De PVV behaalt 16,4 procent. Het CDA is de grote verliezer in de gemeente. Vier jaar geleden was de partij van Wopke Hoekstra nog de grootste met meer dan 20 procent. Nu moet het CDA het doen met 14,5 procent van de stemmen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Landelijk

De VVD (35 zetels) en D66 (24 zetels) hebben bij de Tweede Kamerverkiezingen de meeste stemmen gekregen. De PVV is gezakt naar 17 zetels en is daarmee de derde grootste partij van Nederland. De verliezers van de verkiezingen lijken nu vooral het CDA, GroenLinks en de SP. Het CDA kreeg vier jaar geleden 19 zetels, dat zijn er nu 14. GroenLinks en de SP gaan van 14 zetels naar 8.

(Tekst gaat verder onder foto)

Mark Strolenberg

Voor VVD’er Mark Strolenberg uit Hoogeveen kan het nog alle kanten op. Hij staat op plek 38 van de partij. Het ligt voor de hand dat de VVD weer gaat regeren en dus ook bewindslieden gaat leveren, zo kan er voor Strolenberg een stoeltje vrijkomen. “Het moet heel gek lopen, wil dat niet gebeuren. Het is dus goed denkbaar dat ik in de Kamer kom, maar het blijft even afwachten.”

Mark Rutte heeft aangegeven dat tijdens de formatie zeker wordt gekeken naar D66. Met alleen de huidige coalitiepartner CDA wordt het namelijk een krappe meerderheid. Er kan volgens Strolenberg dus nog een partij bij. “Het is toch wel lekker als je ook een meerderheid in de Kamer krijgt.”