Rechten foto: Kim Stellingwerf
Elk treinstation in Nederland krijgt een automatische externe defibrillator (AED). Daarmee wordt de overlevingskans van mensen die op een treinstation een hartstilstand krijgen groter. De uitbreiding van het AED-netwerk begon vandaag op station Culemborg.
Tot nu toe hingen AED’s alleen op de vijftig grootste stations. Assen is daar één van. Ook de andere acht treinstations in Drenthe, waaronder Hoogeveen, krijgen de komenden maanden dus een AED. De Hartstichting wil op deze manier een landelijk dekkend netwerk van AED-apparaten in Nederland krijgen. De NS en spoorwegbeheerder Prorail ondersteunen het plan.
Twee AED’s
In totaal worden over de 400 treinstations in Nederland 715 apparaten opgehangen. Dat betekent dat veel stations er twee krijgen. “Stations hebben vaak twee uitgangen. Dan moet je inchecken om aan de andere kant te komen. Omdat dat lastig is, hangen we op veel plekken twee AED’s op”, vertelt een woordvoerder van ProRail toe.
Het ophangen van alle AED’s duurt negen maanden. Naast de nieuwe AED’s worden ook 50 bestaande apparaten vervangen. “Die zijn straks dus weer hypermodern”, vertelt de woordvoerder. “We kunnen in de trein geen AED installeren. Daarom wordt er dus elk treinstation een AED. De machinisten weten waar ze hangen. Dat is fijn voor reizigers én voor iedereen die bij een station in de buurt woont. Ook voor de omgeving van stations is het een fijne toevoeging.”
Oproepsysteem
De AED’s worden gebruikt voor het oproepsysteem HartslagNu. Mensen die een reanimatietraining hebben gevolgd, kunnen zich voor dat oproepsysteem aanmelden.