Opnieuw plannen voor een zonnepark bij Hollandscheveld. Het bedrijf Emission Projects wil een zonnepark van 2,5 hectare langs de A37 bij Hollandscheveld. De komende zes weken ligt het project ter inzage voor bewoners.

Het gebied ligt ten noordoosten van Hollandscheveld, tussen de Wilfred Stillweg en de A37. Het gaat nu nog om weidegrond. De opgewekte elektriciteit moet voldoende zijn om ongeveer 1000 huishoudens van stroom te voorzien.

Asbestdak

De komst van het park moet bijdragen aan de doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te zijn. De initiatiefnemer is de afgelopen maanden in gesprek geweest met de direct omwonenden over compensatie. Daaruit zijn verschillende maatregelen gekomen. Zo krijgen directe buren van het zonnepark een set van tien zonnepanelen die ook geïnstalleerd worden. Eén omwonende krijgt, vanwege verlies van uitzicht, vijf panelen extra.

Ook wordt bij een buurtbewoner het asbestdak verwijderd. Een stuk grond zal beschikbaar komen voor kleinvee om te grazen. Vijf procent van het oppervlak van de grond kan ingezet voor nieuwe initiatieven zoals een lokale energiecoöperatie. En om het zicht op de panelen te verminderen komen er inheemse en bladhoudende heesters.

Capaciteit

Netwerkbeheerder N.V. Rendo liet eerder al weten dat door de groei van het aantal zonneparken de capaciteit van het netwerk onder druk komt te staan. Voor nieuwe ontwikkelingen kan geen garantie worden gegeven dat alle opgewekte energie geleverd kan worden op de korte termijn.

Inmiddels heeft de initiatiefnemer van het park in Hollandscheveld deze toegang wel geregeld.