Skeelerles voor kinderen in Hoogeveen: ‘Ik hoop maar dat ik vandaag het stokje kan doorgeven’

© RTV Drenthe – Daphne Douwes

Schaatstrainingsvereniging de IJshazen hield gisteren skeelerles op basisschool ’t Kofschip in Hoogeveen. De lessen werden gegeven door 19-voudig wereldkampioen, 25-voudig Europees kampioen en Nederlands bondscoach Inline skaten Valentina Berga-Belloni.

Het doel van vandaag is om kinderen kennis te laten maken met de sport, zo hoopt de vereniging ook nieuwe leden te werven. “Dat is sowieso belangrijk voor de sport en het is belangrijk voor de kinderen zelf. Kinderen zitten vaak achter de laptop of computer, dus lekker buiten spelen is ook wel gezond voor de kinderen”, vertelt Berga-Belloni.

Ook wil ze de kinderen op deze manier laten zien dat skeeleren een serieuze sport is: “We proberen de kinderen een beetje richting wedstrijden en competities te krijgen. Dus dat ze een beetje gevoel krijgen voor de wedstrijden, stapje voor stapje.”

IJsbaan

In de zomer geeft de vereniging skeelerles, maar in de winter ruilen de leden de skeelers om voor schaatsen. En om te kunnen schaatsen moeten ze alleen eerst wel een stukje rijden: “Het dichtstbijzijnde is op dit moment Heerenveen, Deventer of Groningen”, legt de bondscoach uit.

In 2019 werd bekend dat het plan om een ijsbaan te bouwen in Hoogeveen niet doorging. Daar baalt de vereniging van. “Als er een ijsbaan was gekomen, weet ik wel zeker dat we meer leden hadden gehad. Maar we doen ons best. We gaan proberen De IJshazen een beetje meer te promoten”, zegt Berga-Belloni.

Serieuze sport

Ondanks dat skeeleren ook een serieuze sport is, wil Berga-Belloni laten zien dat het leuk is om te doen: “Wat ik vooral mee wil geven is gewoon het plezier om te skeeleren en te spelen, want daar gaat het om. En ik hoop maar dat ik vandaag het stokje kan doorgeven.”

Het was een geslaagde dag volgens de bondscoach: “Een paar valpartijen zag ik. Maar als ik de gezichten zie denk ik dat het geslaagd is”, vertelt ze lachend.

De skeelerlessen worden deze week ook op twee andere basisscholen in Hoogeveen gegeven in aanloop naar de landelijke Skate4daagse. Deze vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 17 juni voor zowel kinderen als volwassenen.