Het OV-bureau Groningen-Drenthe wil de buslijnen tussen Westerbork-Hoogeveen en Zuidwolde-Balkbrug schrappen. Een meerderheid van de gemeenteraad in Hoogeveen ziet dat niet zitten en heeft het college gevraagd om hun zorgen kenbaar te maken aan de vervoerder.

Gemeentebelangen, PvdA, het CDA, VVD en de SP dienden donderdagavond daarom samen een motie in. De partijen vrezen dat het verdwijnen van de buslijnen de leefbaarheid op het platteland steeds verder aantast. “Daarom willen we dat het college een zienswijze indient op de plannen”, legt Jan van der Sleen namens Gemeentebelangen uit.

De buslijnen verdwijnen, omdat het OV-bureau Groningen-Drenthe flink moet bezuinigen, zo’n 3,5 miljoen euro. Eerder kreeg de vervoerder compensatie van het rijk voor de misgelopen inkomsten tijdens de pandemie. Dat stopt vanaf volgend jaar, daarom komen ze nu in actie.

‘Stap te ver’

De motie kon uiteindelijk op steun rekenen van de ChristenUnie en Forum voor Democratie. De SGP, GroenLinks en D66 stemden tegen. Volgens fractievoorzitter Marin Rutgers van D66 gaat de motie een stap te ver.

“Wij als partij zijn voorstander van goed OV. De oproep moet zijn om uit te zoeken hoe we in onze provincie goed OV kunnen aanbieden. Dat gaat verder dan alleen deze twee buslijnen. Hoe zorg je ervoor dat reizen met OV weer aantrekkelijker wordt? Dat red je niet alleen met deze zienswijze.”

Wethouder Roelof Bisschop liet weten dat het college gehoor geeft aan de oproep van de indieners. Binnenkort wordt er een brief verstuurd naar het OV-bureau.