De gemeente Hoogeveen gaat morgenmiddag omgekeerde Nederlandse vlaggen verwijderen. Het gaat om vlaggen die bevestigd zijn aan gemeentelijke eigendommen, zoals lantaarnpalen, verkeerslichten en gebouwen.

Volgens de gemeente is dat namelijk niet toegestaan. Ook zouden de vlaggen onveilige situaties veroorzaken op de weg.
Hoogeveen roept de mensen die de vlaggen hebben opgehangen op om ze uiterlijk voor morgenmiddag 14.00 uur weg te halen. “Doe dit wel veilig en belemmer het verkeer niet”, aldus de gemeente. Het gaat alleen om vlaggen aan gemeentelijke eigendommen. Mensen die een omgekeerde vlag voor hun huis hebben hangen, mogen ‘m daar laten wapperen.

De gemeente zegt wel begrip te hebben voor de situatie van de boeren. “Boeren die ook in gesprek willen met de gemeente, zijn hiervoor van harte uitgenodigd.”

Symbool van acties

De omgekeerde Nederlandse vlag – dus met de kleur blauw boven – is een van de symbolen van de boerenacties. Boze boeren willen daarmee hun onvrede laten zien over het stikstofbeleid van het kabinet. Hoewel er sympathie voor is, schiet de omgekeerde vlag anderen in het verkeerde keelgat. Bijvoorbeeld bij militairen.

Eerder deze week zei Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, dat de omgekeerde vlag “een directe belediging [is] voor de duizenden militairen, burgers, agenten, brandweermannen en alle anderen die in dienst van de Staat der Nederlanden het allerhoogste offer hebben gebracht.” Hoewel hij begrip heeft voor de emoties, vindt Kroon dat de vlag met respect moet worden behandeld. “De vrijheid van deze kleuren is namelijk betaald met Nederlands bloed.”