Dorpshuizen in Hoogeveen moeten zich definitief opmaken voor een bezuiniging. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde gisteravond in met het terugschroeven van subsidie voor wijk-, buurt- en dorpshuizen in de gemeente.

Komend jaar wordt er 50.000 euro bezuinigd op de beheerkosten van de negentien locaties. In de twee jaren daarna wordt er nog eens drie ton bezuinigd. Het college gaat zich daar de komende tijd over buigen hoe die bezuiniging ingevuld moet worden.

Slechte financiële situatie

Hoogeveen geeft op dit moment 1,17 miljoen euro per jaar uit aan de buurthuizen. Vanwege de slechte financiële situatie van de gemeente, wil de gemeente minder geld uitgeven. Daarbij worden ook de buurthuizen geraakt.

Een poging van de SP en de PvdA om de bezuinigingen tegen te houden, bleek tevergeefs. Andere partijen bleken niet gevoelig voor het argument dat de buurthuizen een groot maatschappelijk belang hebben en dat de bezuiniging er een voor de korte termijn is, terwijl de voordelen van dorpshuizen op lange termijn verdwijnen.