De gemeenteraad van De Wolden heeft ingestemd met de komst van appartementencomplex Blijdenstede in Ruinerwold. Op de locatie van het voormalige SNS-gebouw langs de straat Dijkhuizen komen twintig nieuwe woningen.

Een raadsmeerderheid bestaande uit de fracties Gemeentebelangen, VVD, D66, ChristenUnie en GroenLinks schaarde zich achter de plannen. Het CDA en de PvdA stemden uiteindelijk tegen. Volgens beide partijen moet het plan terug naar de tekentafel. Het gebouw zou te hoog worden en inwoners worden niet gehoord zeggen ze.

‘Zwijgende meerderheid’

Maandag werd de petitie ‘Blijdenstede NEE’, ondertekend door 491 mensen, nog aangeboden aan burgemeester Inge Nieuwenhuizen. De actievoerders maken zich vooral zorgen over de hoogte, massa en uitstraling van het gebouw. Blijdenstede zou volgens hen niet passen bij Ruinerwold.

Volgens Pieter Groot van Gemeentebelangen is er geluisterd naar alle partijen. Ook zijn de tegenstanders gehoord. “Maar er is een zwijgende meerderheid, en die moeten wij ook een stem geven”, zegt hij. Dat was voor zijn fractie en de andere voorstemmers een belangrijke reden om in te stemmen met het plan.

Extra parkeerplaatsen

De partijen stelden nog wel kritische vragen over de parkeerplaatsen die gerealiseerd worden bij het complex. Dat zouden er niet voldoende zijn. Wethouder Gerrie Hempen-Prent liet weten dat er acht extra parkeerplaatsen komen in de buurt van Dijkhuizen. Op de plek van Blijdenstede zelf komen twintig parkeerplaatsen.