Rechten foto: Theater Kapsalon

De landelijke actie Kapsalon Theater, waarbij theaters voor één dag worden omgebouwd tot kapsalon of sportschool, wordt vandaag in vier Drentse plaatsen gehouden. Theater De Tamboer in Hoogeveen, het Rensentheater in Emmen, Podium Nijend24 in Anderen en Theater Hofpoort in Coevorden maken zich allemaal sterk voor de actie, omdat de kappers sinds afgelopen weekend weer aan het werk mogen, terwijl de cultuursector nog gesloten blijft.

De frustratie over het uitblijven van versoepelingen in de cultuursector is onder meer groot in Coevorden. Coevorder ondernemers van onder meer kapsalon MOOI en Stadscafé Vancouver en Theater Hofpoort concluderen, nadat ze het coronabeleid twee jaar lang hebben gevolgd, dat de culturele sector, de horeca en het nachtleven steeds kind van de rekening is.

Onwerkbare situatie

“De cultuursector heeft zich altijd flexibel, zorgvuldig en met inlevingsvermogen tot het coronabeleid opgesteld”, zegt directeur Saskia Kluwen van Theater Hofpoort, tegenover ZO!34. Maar de maat is nu vol volgens haar. “Het gebrek aan perspectief en korte-termijncommunicatie is voor de culturele sector onwerkbaar. Daarom hebben wij ons aangesloten bij de landelijke Kapsalon Theater-actie van cabaretiers Sanne Wallis de Vries, die vandaag zelf in het Resentheater staat, en Diederik Ebbinge”, legt Kluwen uit.

In kapsalon Mooi aan de Weeshuisstraat treden vandaag tussen 15.00 en 17.00 uur de zangeressen Larissa Baak uit Coevorden en Martijje uit Rolde op. Han Mulder van Stadscafé Vancouver serveert hapjes en drankjes. Het publiek bestaat uit klanten die al een afspraak bij deze kapper hebben. Andere bezoekers zijn niet welkom. De betrokken ondernemers zijn blij met deze eenmalige actie. Het is volgens hen de juiste manier om op een ludieke manier én de geldende coronaregels aandacht te vestigen op de nijpende situatie in de culturele sector.

“Uit onderzoek is gebleken dat er tijdens de openstelling nauwelijks besmettingen in theaters zijn waargenomen”, zegt Kluwen. “Wij vestigen onze hoop daarom op onze nieuwe minister Robbert Dijkgraaf en Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur, om voortvarend te werk te gaan en de belangen van onze sector op een juiste manier te behartigen.”

‘Cultuursector niet meer braafste jongetje van de klas’

De protestactie Kapsalon Theater gaat door, ondanks dat er volgens het veiligheidsberaad op gehandhaafd zal worden. Initiatiefnemer Diederik Ebbinge legt zich echter niet neer bij die boodschap. “Wij zijn altijd het braafste jongetje van de klas geweest. En ik ben helemaal geen actievoerder, maar dit voelde voor mij als het moment waarop het misschien wel goed is om te besluiten dat we niet meer het braafste jongetje van de klas zijn. Dit is de nerd op zijn bek timmeren”, zei Ebbinge gisteren.