De gemeente Hoogeveen wil van het bijgebouw van de Oosterkerk een woonzorgcomplex maken. De bezoekersaantallen van de kerk lopen al een tijdje terug, daarom kunnen de diensten in een kleinere ruimte gehouden worden. Aan de zuidzijde van het kerkgebouw is nu plek ontstaan voor een kleinschalig zorgcomplex met twee verdiepingen.

Voor goedkeuring moet het plan eerst nog langs de gemeenteraad. Zorggroep Het Gastenhuis wil vervolgens gebruik maken van de ruimte. Het Gastenhuis is een nieuwe, kleinschalige zorgformule voor mensen met dementie. Ieder huis wordt geleid door een zorgechtpaar. Samen met een team bieden zij persoonlijke begeleiding.

Verminkt

Tussen 8 april en 19 mei 2021 konden bewoners het ontwerp inzien. Twee omwonenden maken zich zorgen over het uiterlijk van de kerk. Die zou namelijk totaal ‘verminkt’ raken door een verbouwingen in de kerk. Volgens hen zijn de klokkentoren, grote kerkzaal en de kleine kerkzaal een markant punt van de kerk en moeten ze daarom bewaard blijven.

Het college van burgemeester en wethouders geeft aan dat de grote zaal en de klokkentoren niet worden gesloopt. Dat moet ervoor zorgen dat het iconische deel van de kerk behouden blijft. Daarnaast zou Het Gastenhuis in samenhang zijn met de stijl van de kerk. De reactie van de omwonenden heeft daarom niet geleid tot een inhoudelijke aanpassing van het bestemmingsplan.

Werkgelegenheid

In het plan willen de initiatiefnemers totaal negentien appartementen bouwen. Het zorgpaar zal ondersteund worden door extra mensen. Dat zou voor meer lokale werkgelegenheid moeten zorgen.