De gemeenteraad van Hoogeveen heeft vanavond advies gegeven over de zonneparken aan de Johannes Poststraat in Nieuwlande, de Meerboomweg in Hollandscheveld en de Kerkweg in Pesse. Dat laatste park wordt door projectontwikkelaar Kronos Solar aangelegd. Een streven is dat 50 procent van de omgeving kan profiteren van de aanleg. Dat doel is nog niet bereikt, daarom moet Kronos binnen twee weken met een nieuw plan komen, vindt de raad.

Kronos was al voor een langere tijd in gesprek met Pesse Energie Neutraal (PEN). De groep wilde vanaf het begin betrokken zijn bij het park en zag het wel zitten om voor 45 procent eigenaar te worden. De gesprekken gingen uiteindelijk niet door, omdat de energiecoöperatie een zienswijze had ingediend. Kronos vindt dat die eerst moet worden ingetrokken.

Teleurstelling

Alle fracties gaven aan zeer teleurgesteld te zijn in de gang van zaken door Kronos. Vooral de manier waarop het gesprek met PEN is beëindigd wordt als ‘kinderachtig’ beschouwd. Koen Meesters van de ChristenUnie sprak daar zijn ongenoegen over uit. “Kronos kapt zelf het gesprek af, omdat er een zienswijze op tafel ligt die ze niet zint. Dan moeten ze nu zelf maar met een goed plan komen.”

De meeste raadsleden vielen hem bij. “Wij rekenen het Kronos weldegelijk aan dat zij ervoor hebben gekozen om PEN onder druk te zetten”, aldus Jeroen Pomper van de SP. “Ze hebben nu twee weken de tijd om onder het negatieve advies uit te komen. Er moet gewoon een goed plan komen.”

En nu?

Mocht het Kronos niet lukken om met een aangepast plan te komen voor 23 september, dan zal een groot gedeelte van de raad een negatief advies uitbrengen voor de vergunning van het park. Dat heeft weer gevolgen voor het aanvragen van een SDE-subsidie. Die wordt toegekend aan bedrijven die werken aan projecten die zorgen voor hernieuwbare en duurzame energie. Het aanvragen van die subsidie kan weer in oktober.