Rechten foto: RTV Drenthe
Ouderen die in een woonzorgcentrum wonen zijn meer dan hulpbehoevende mensen die hun tijd uitzitten achter de geraniums. Het zijn mensen die nog steeds van betekenis zijn en ook hun steentje willen bijdragen aan de maatschappij. Dat is de boodschap die zorginstelling NNCZ afgeeft met een nieuw fotoproject, dat de etalages in het centrum van Hoogeveen siert.
“We willen laten zien dat mensen die een zorgvraag hebben ook nog steeds mooi zijn en van belang zijn voor de samenleving”, zegt NNCZ-directeur Roeli Mossel.
Portret
Om de ouderen positief in de spotlights te zetten vroeg Mossel aan de Hoogeveense schrijver Pieter Mulderij en fotograaf Andre Weima om de ouderen te portretteren. “Als iemand naar een verpleeghuis moet verhuizen omdat ‘ie veel zorg nodig heeft, dan is iemand als het ware van ons, de zorgorganisatie”, legt Mossel uit.
“En dus doet iemand dan maar weinig mee in de maatschappij. Soms zien alleen nog maar naasten, familie en vrienden dat iemand van betekenis kan zijn. Wij vonden het van belang om op deze manier te laten zien: kijk, deze mensen zijn er ook nog, zijn ook van betekenis en willen meedoen aan de maatschappij”, vertelt Mossel.
Corona en Tweede Wereld Oorlog
Schrijver Mulderij noemt het interviewen van de ouderen een feestje. “Ik stelde vragen over het verleden. Maar ook bijvoorbeeld de covid-tijd. Dan hoor je hoe mensen daar veerkrachtig mee omgingen. Maar er zit ook veel verdriet, omdat mensen zich toch ook opgesloten voelde in die periode.”
“Daarnaast zijn er ook nog heel veel verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Er zijn nog veel mensen die dat hebben meegemaakt en dat is blijven hangen. Ook daar zit veel verdriet, maar ook spannende verhalen. Bijvoorbeeld over onderduiken, of mensen die familie hebben verloren.”
“Ja, je ziet eigenlijk een heel leven voor je. En dat moet je dan als fotograaf vastleggen”, vertelt Andere Weinema over zijn bijdrage aan het project. Volgens de Hoogeveense fotograaf genoten veel senioren van alle aandacht die ze kregen.
“We hebben uren met de mensen gesproken. De geschiedenis wordt zo mooi verteld. Je merkt dan echt dat ze opfleuren”, aldus Weinema. De foto’s zijn in zwart/wit afgedrukt, volgens hem is dat een bewuste keuze: “Zo springen de foto’s er nog meer uit bij de vaak kleurrijke etalages.”
Boek
De wandelroute langs alle etalages met de portretten wordt zaterdag officieel geopend door één van de geportretteerden. Maar behalve dat de foto’s en panelen met teksten te zien zijn achter de winkelruiten, is er ook een boek uitgebracht met meer uitgebreide verhalen. Sprekend leven, waardevol bestaan heet het.
“De foto’s zijn zwart/wit, maar heel tekenend en sprekend. Ik werk al veertig jaar in de zorg, maar raak er toch door ontroerd”, vertelt NNCZ-directeur Mossel. “Je ziet ook hoeveel waarde mensen nog hechten aan het leven, ondanks dat ze ziek zijn en soms ook afhankelijk”, voegt ze eraan toe.
Speurtocht
Mensen die de expositie wandelend bezoeken in Hoogeveen, zullen zien dat er op de foto’s in de etalages ook kleine letters zijn geplakt. Wie alle letters verzamelt kan daar een zin van maken en zo een prijs winnen.
“Maar het boek is uiteindelijk wel het meest uitgebreid, die spreekt het meest tot de verbeelding”, vertelt Mulderij. Al met al kijken hij en fotograaf Weima terug op een geslaagd project: “Deze mensen zijn ook bewoners van onze maatschappij. Voor je gevoel zijn ze soms een beetje weggestopt, maar op deze manier krijgen ze toch een platform”, aldus Weima tot besluit.