Vorige week sloegen vandalen toe bij basisschool Juliana van Stolberg in Hoogeveen. Onder andere camera’s en een gedenkplaatje ter ere van de overleden conciërge Ben zijn vernield. Inmiddels heeft de dader zich gemeld bij de school.

“Ik heb vanmorgen een gesprek gehad met degene die onze spullen vernield heeft”, vertelt directeur Sigrid Hartman opgelucht. “Onze camera’s hebben toch nog mooie beelden kunnen maken, dat kon ik de vorige keer nog niet vertellen. We hebben een goed gesprek gehad en daar laten we het ook bij. De schade moet natuurlijk wel terugbetaald worden.”

Baldadigheid

Uit de beelden blijkt dat er een groep aanwezig was op het plein, uiteindelijk stapte één persoon naar voren en die heeft de schade aangericht. “De camera’s zijn puur uit baldadigheid vernield”, vervolgt Hartman. “Het gaat vooral om stoer doen voor vrienden. Groepsdruk doet dat soort dingen met je. Ik zou het wel stoer vinden als de rest van de groep meebetaalt aan de schade.”

Op het plein van de school staat een bankje met een gedenkplaatje ter nagedachtenis aan conciërge Ben die een aantal jaren geleden is overleden. Daar is een hoekje van afgeslagen. Hoewel de situatie gevoelig ligt, vindt Hartman het geen goed idee om de politie er verder bij te betrekken. “Iedereen verdient een tweede kans. Ik geloof niet dat het zin heeft om op jonge leeftijd in contact te komen met politie.”

Verboden toegang

Het is niet de eerste keer dat de school te kampen heeft met vernielingen. Hoewel het de laatste tijd beter leek te gaan, zijn er in het verleden al afspraken gemaakt met de politie en boa’s om een extra rondje door de wijk te maken. Uiteindelijk is er een bord opgehangen met verboden toegang. Dat heeft tot nu toe nog geen resultaat opgeleverd.