VOETBAL – De Nederlandse voetbalsters hebben zich met een klinkende zege geplaatst voor de kwartfinales bij de Olympische Spelen. Oranje versloeg het zwakke China in Yokohama met 8-2. De doelpunten van de Europees kampioen kwamen op naam van Lineth Beerensteyn (2), invalster Vivianne Miedema (2), Lieke Martens (2), Shanice van de Sanden en Victoria Pelova.

Met de afsluitende overwinning verzekert Oranje zich normaal gesproken van de groepszege. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman won eerder met 10-3 van Zambia en speelde daarna gelijk tegen Brazilië (3-3). Brazilië kan in poule F ook nog op 7 punten komen. De Zuid-Amerikaanse ploeg speelt momenteel nog tegen Zambia. Dankzij een veel beter doelsaldo zal de groepswinst voor Nederland zijn.

Record

Door de eindzege in de poule speelt Oranje vrijdag in de kwartfinales in Yokohama tegen wereldkampioen Verenigde Staten. De Amerikaanse ploeg eindigde in groep G verrassend als tweede achter Zweden.

Met haar twee doelpunten komt de Hoogeveense Miedema inmiddels op acht goals in drie wedstrijden. Dat is een record. Het oude record stond op naam van de Canadese Christine Sinclair bij de Spelen van 2012 in Londen.