Rechten foto: Pixabay

Voor het bedreigen van ministers en staatssecretarissen via Facebook is een 51-jarige man uit Hollandscheveld veroordeeld tot een boete van 400 euro. De man reageerde op 17 maart op reacties onder een filmpje waarop de mobiele eenheid optrad tegen demonstranten.

“Viezers, allemaal de kop afhakken. Ik heb een pistool. Ik ga ze opzoeken, vieze verrotte koppen”, reageerde de Hollandschevelder op eerdere reacties op het kabinet. Een domme actie na een pot bier, erkende de man: “Dan wil je die de volgende dag verwijderen. En dat gaat dan niet”.

Zijn reactie belandde bij de politie. Die tilde zwaar aan de woorden van de 51-jarige man en kwam in actie. De man schrok enorm van de gevolgen. Hij is direct daarop naar de verslavingszorg gestapt en laat zich sindsdien behandelen.

‘Dit land heeft een hoop gestoorden’

De officier van justitie eiste een boete van 800 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De bedreigingen hebben het kabinet uiteindelijk niet bereikt, en het bleef volgens de rechter bij een poging tot bedreiging.

De rechter vond de eis te mild en legde de Hollandschevelder naast de boete een voorwaardelijke celstraf van vier weken op. “Als je Facebook bekijkt, dan heeft dit land een hoop gestoorden”, zei de rechter. Hij bestrafte zwaarder om een signaal af te geven aan anderen.