De IT-Hub is een samenwerking tussen bedrijven en het onderwijs om de werkgelegenheid op het gebied van IT in de regio te vergroten en te behouden. 

De provincie heeft dinsdag besloten om 1,5 miljoen euro te investeren in het gebouw van de hub. De gemeente Hoogeveen investeert zelf een miljoen euro, vanuit de Regiodeal Zuid- en Oost-Drenthe is er ook 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. 

Hip & happening

De IT-Hub wordt in het stationsgebied van Hoogeveen gebouwd, waar precies is nog niet bekend. “Het wordt een aantrekkelijke locatie voor studenten, hip & happening en makkelijk bereikbaar met auto en spoor”, vertelt Gedeputeerde Henk Brink. Het is de bedoeling dat het pand over een jaar in gebruik kan worden genomen.  

In het gebouw gaan studenten aan de slag met vraagstukken uit het bedrijfsleven. Daarnaast moet de IT-hub bedrijven helpen met de digitale transitie. Het gaat om studenten uit het mbo, hbo en van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Belangrijk voor de regio

Met de samenwerking hopen alle betrokken partijen dat er meer werkgelegenheid wordt gecreëerd in de regio. Jan Zwiers verwacht dat de IT-hub belangrijk gaat worden. “Er zijn veel mkb-bedrijven die hulp nodig hebben bij digitalisering. Zij kunnen zelf niet alle ontwikkelingen blijven volgen. Op deze manier kunnen de betrokken partijen elkaar versterken.”  

Of de samenwerking gaat slagen is volgens Zwiers wel afhankelijk van verschillende factoren. “De samenwerking met het onderwijs is bepalend.”