Treant Zorggroep kan vanwege het dalende aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen de planbare zorg opschalen. Steeds meer operatiekamers gaan open, waaronder die in Hoogeveen.

De vier operatiekamers van de Hoogeveense ziekenhuislocatie Bethesda zijn inmiddels weer volledig in gebruik. Komende week gaan ook twee operatiekamers van Refaja in Stadskanaal twee dagen in de week gebruikt worden. Treant hoopt dat snel te kunnen uitbreiden. “Op het operatiekamercomplex van ziekenhuislocatie Scheper in Emmen blijft gewerkt worden volgens reguliere bezetting”, meldt de zorggroep.

Minder coronazorg

Het aantal bedden dat voor coronapatiënten gereserveerd is, is de afgelopen weken stapsgewijs terug gebracht. “Op dit moment heeft ziekenhuislocatie Scheper in Emmen op de intensive care zes bedden voor coronapatiënten en tien verpleegbedden. De coronaverpleegafdeling van woonzorgcentrum De Horst in Emmen telt nog twintig bedden.”

De gevolgen van de besmettelijke omikronvariant zijn nog niet duidelijk. “Er wordt rekening gehouden met een toename in de ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Zo lang dat uitblijft, helpt Treant zoveel mogelijk patiënten die wachten op een operatie”, meldt Treant.

Gelukkig

“Het stemt ons gelukkig dat we weer meer patiënten kunnen helpen”, zegt Frank Kroezen, voorzitter van het Medisch Specialisten Collectief Treant. “We zien bijvoorbeeld patiënten met klachten waarvan ze in hun dagelijks leven veel pijn of ongemak ondervinden en beperkt worden. Denk hierbij aan mensen die wachten op een ingreep aan hun knie of heup en diverse dagbehandelingen.”

“Het gaat ook om patiënten bij wie de wachttijd leidt tot complicaties, waardoor de risico’s op een slechtere of zelfs echt slechte uitkomst veel groter zijn. Voorbeelden hiervan zijn mensen met problemen met galstenen of breuken die beklemd raken”, zegt Kroezen. Hij wil het liefst zo snel mogelijk terug naar het ‘oude normaal’, waarbij iedereen binnen een reële termijn geholpen kan worden.