De Hoogeveense kunstenaar Gerard van de Weerd is afgelopen weekend overleden. Hij is 69 jaar oud geworden.

Van de Weerd werd geboren in 1952 en begon zijn loopbaan in de kunst- en cultuursector. Hij volgende de academie voor beeldende kunsten op Minerva in Groningen. De kunstenaar werkte gedurende zijn carrière aan meerdere schilderijen met een Drentse link.

Zo verscheen er van zijn hand onder meer een werk van hunebedden, wat in het provinciehuis in Assen kwam te hangen. Ook maakte hij een beeld van de veemarkt in Hoogeveen, die hij zo’n tien jaar geleden op doek schilderde. Het gaat om een schilderij van zo’n twintig vierkante meter. Daarnaast werkte Van de Weerd aan schilderijen over de eerste generatie Molukkers in Hoogeveen en de inmiddels overleden zangeres en actrice Liesbeth List.

Exposities in Hooghalen

Meerdere werken van Van de Weerd werden geëxposeerd in de galerie van Philip Wildevuur in Hooghalen. Hij heeft veel herinneringen overgehouden aan de kunstenaar. “Vanaf 1994 werkten we met elkaar samen. Wij gaven hem het podium waardoor hij zijn kunstwerken kon laten zien en verkopen. In het begin waren het hele kleine kunstwerkjes, Wildevuur vond hem destijds ‘de meester van het kleine paneel’. Later werden de kunstwerken groter. “Uiteindelijk hebben we heel veel grote successen met hem gehad.”

Een voorbeeld daarvan zijn de openingen van Van de Weerd zijn tentoonstellingen in het galerie van Wildevuur. “Hij was een netwerker en organisator. De openingen van zijn tentoonstellingen waren grote feesten, met honderden mensen, een biertap en muziek van de band van zijn zoon.” Volgens Wildevuur heeft hij daarom ook veel te danken aan Van de Weerd. “Als we op zondag een opening hadden met zijn werken, was op vrijdag soms alles al verkocht. Mensen kwamen ver uit het buitenland, soms wel uit de VS en Canada.”